Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall i Camps

Antoni Maria Badia i Margarit (1920-2014)

“A propòsit, haig de fer ara mateix una precisió sobre la nomenclatura de la llengua. M’hi obliga el fet que la llengua que l’estatut del País Valencià reconeix com a cooficial no és la catalana, sinó la valenciana. I prefereixo aclarir les coses des de la primera pàgina d’un llibre que justament descriu la llengua que, s’anomeni com s’anomeni, és una de sola (i molt unitària per cert), de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l’Alguer.”

[Fragment de Gramàtica de la Llengua Catalana, d’Antoni Maria Badia i Margarit, filòleg romanista (el millor, crec jo), membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Premi d’Honor i el meu rector de la Universitat de Barcelona entre 1978 i 1980]

  1. apa, que fotin les cendres de “don antonio” cap a la seua cartinguda academia de la lengua española a puntades de peu. aviam si la remeuca gonelluda de la carme riera les esnifa i aconsegueix més esma per tirar endavant la tasca d’esmicolar el català com a quinta columna, del fauteil lletra “n” estant.

  en coromines no el podia ni clissar al davant a aquest botifler ‘académico’ de cinquena categoria. s’ha de ser descastat per acceptar fer-se membre del “club d’anorreament del català” per excel·lència. és clar, encara hi ha classes, i coromines quan va rebre la petició d’ingrés per la feina de l’etimològic castellà va engegar per lletra certificada el seu famós “honores de la lengua castellana no quiero ninguno”. no com d’altres…

  fem-ne cinc cèntims de l’estol gratellós que el lloen:

  el manifleta que el psc presenta a la batllia de barcelona, aquest paio casat amb el intel·lectual televisiu d’alta volada óscar cornejo, creador de sálvame i encara més subproductes mesetaris, que els dos aimadors peseceros desitjarien implantar a tv3. quines converses més pregones deuen tenir a casa aquest parell de cornelles gal·linàcies, primer vessant una llagrimeta per don antonio i després passant a la pantoja. (http://www.eleconomista.es/espana/noticias/6248514/11/14/Collboni-PSC-destaca-el-esfuerzo-de-Badia-i-Margarit-por-modernizar-el-catalan.html#.Kku8wLE92EsXNV7)

  el mascarell, quota sociata convergent, té la barra de definir-lo com a “català insubornable”, ai, collons, com es veu que segueix patint rampells de quan duia la cultura d’en montilla. (http://www.eleconomista.es/espana/noticias/6248256/11/14/Mascarell-califica-a-Badia-i-Margarit-de-catalan-insobornable.html#.Kku8a3KbfrLF4eq)

  i, com no, el blaverisme universari alacantí més empedreït (http://eleconomista.es/espana/noticias/6251392/11/14/La-Universidad-de-Alicante-lamenta-la-perdida-del-filologo-Antoni-Maria-Badia-i-Margarit.html).

  badia i margarit… de debò?

  1. Si tan defensor del català ets, o ho sembla, et recordo que en la nostra llengua les oracions i els noms propis comencen amb majúscula. Pel que fa al contingut del comentari, no hi entraré com pots comprendre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llengües per jordicc | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent