Indústries i caminars.

Bloc de Sílvia Martínez

16 de gener de 2010
0 comentaris

“… i va ser esclafada pel vell pes de la intolerància.”

Mireu quin un, de detall, de la entrevista, que m’he deixat d’anotar.

Assenyala Joan Manel del Pozo:

—«D’entrada val a dir que la realitat no és el contrari de la utopia, el contrari de la utopia és l’antiutopia, és a dir, la negació dels ideals que la utopia assenyala.

I també un altre detall oportú del Dossier de Presència:

 “L’escriptora Aurora Bertrana (Girona, 1892 – Berga, 1974) va homenatjar en un dels seus articles els qui van lluitar «per somnis de llum acabats en la foscor», referint- se a una molt nostra i frustrada utopia: aquella república que els anys trenta va intentar conduir el país cap a la llibertat i va ser esclafada pel vell pes de la intolerància.”

Va bé no oblidar-ho. I penso que l’afer de la constitució que l’estat espanyol exhibia a Europa, original del 78, il·lustra molt bé com ha anat, el nostre moment, i la exigència, o millor en plural, exigències que ens calen.
Hem d’exigir a Europa que es prengui seriosament no només el fet que Espanya dugués allà aquest exemplar, sinó també el fet que ningú s’adonés fins ara.
Ben mirat, suposo que no havia estat exposada, pot ser (no, de fet Resulta que estava ben exposada.) En tot cas, em sembla bo que es vegi, i és simptomàtic que de La Vega no tingui res a dir més que embolics o obvietats.

Hi ha representants europeus, a més dels catalans, que s’hi han pronunciat, per exemple:
L’eurodiputada alemanya Cornelia Ernst va assegurar que ‘és una catàstrofe que a l’Eurocambra hi hagi un símbol franquista. A Alemanya seria totalment impossible que una esvàstica estigués visible en un edifici així’. També l’europarlamentari socialista italià Rosario Crocetta va manifestar la impossibilitat que un fet així es donés a Itàlia.”

Prenguin-s’ho seriosament, els hem de dir, i assumeixin les vistes grosses que li han fet a l’estat espanyol des d’Europa i el món, i que ja no es donin més. Vistes grosses en abusos sobre drets bàsics, cosa que no ens hem de permetre cap estat membre. Aquesta ha de ser una exigència europea. Ho hem de prendre seriosament tothom.
Aquesta exigència a Europa, igual que la exigència a l’estat espanyol, a la societat, i la exigència nacional, i internacional les veig lligades en uns detalls bàsics: la possibilitat d’accés a informació, que en diem, independent; que vol dir a parer meu senzillament rigorosa, i el que això ha propiciat. Una cosa tant bàsica com la comunicació en la societat, i al costat podem posar les prevencions i atacs de determinades forces polítiques i socials a la contra. I un tercer detall que diria explica les catàstrofes, com ho assenyala la parlamentària Alemanya. Diria que en part es deuen a la manca d’un debat rigorós en alguns alts representants polítics i altres corrupcions, també ciutadanes.

Hi ha un detall del tema al que penso ja no li hem de donar més voltes, ni girs, i actuar. La nostra exigència la formularia així: assumeixi cada part la responsabilitat de la situació de desinformació massiva que ha permès arribar on estem, i canviem rumb, objectius, mirada, prioritats, maneres, etc.

Ens ho hem d’exigir individualment i col·lectiva, penso. Com a persones, com a ciutadans, i com a poble, com a nació i com a projecte d’estat. Diria als constitucionalistes78 i companyia, que ara ens volen fer nàixer en drets i llibertats al seu any 1978, mirant d’esborrar la nostra història, encara, encara, els diria que parin ja, que no cla.

Tant de bo no ho permetem, no permetem que facin dir a cap llei nostra que els nostres drets i llibertats neixen a la constitució espanyola del 78, simplement perquè és fals, una aberració ja com a proposta, i suposo que cal que hi afegim perills polítics. I també problemes d’ambient, d’aquells que ens fan tenir problemes i malalties de memòria i de percepció, fins i tot diria.

Per acabar-ho d’adobar
:

“Fonts de la Moncloa han explicat que s’aplicarà la Llei de la Memòria històrica, es comprovarà que aquest exemplar de la Constitució llueix els símbols franquistes i es substituirà per una altra.”

Atenció, a veure: això de “se aplicará la ley” va fora de to, i lloc, crec. Però ja abans la cosa és greu si és que la necessitin de veres (més enllà de voler impressionar algú) per a ser capaços d’adonar-se que són símbols franquistes. Estan posant en dubte les capacitats perceptives, intel·lectuals, i d’altres, de la resta del món menys el que caigui sota la comprovació de la seva norma. Que resulta ha emanat una llei que s’aplicarà (com?) per a determinar? poder afirmar legalment?!!, o, pot ser per a permetre metafísicament que allò són símbols feixistes. Ai, no, que diu que servirà per a comprovar.
No veuen que per a això no cal aquesta seva llei? Ja tothom ho ha vist. O és que el que fan és una previsió retroactiva? S’aplicarà la llei, es comprovarà que llueix símbols feixistes, i es substituirà per una altra. No és un condicional, es dona per fet, sembla vaticini buit, previsió de no sé quina mena, com si ho veiés. A banda de sobrer, com dic abans, quina mena de noció de llei remenem aquí? Què està dient la vicepressidenta espanyola?

……………………………
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/156601
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/156695
http://www.directe.cat/article/el-govern-espanyol-garanteix-que-es-retirara-la-constitucio-amb-simbologia-feixista-de-leu-18702

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!