Las al jaç

El blog de Marcel Campà

24 de març de 2012
0 comentaris

Ens roben les escombraries?

Cada cop que llegeixo una informació sobre els robatoris de cartró en els contenidors d’escombraries, alguna cosa em grinyola. Per molt que l’Ajuntament de Barcelona digui que el cartró és seu, la veritat és que les escombraries no tenen amo. Buidar un contenidor potser contravé alguna ordenança municipal, però no és un robatori.

En dret civil, una de les formes d’adquisició de la propietat és l’ocupació. Concretament, l’article 542-20 del Codi civil diu que es poden adquirir per ocupació “els béns corporals abandonats indubtablement per llurs propietaris” (i també “els animals que es poden caçar i pescar”). Tothom s’ha fet propietari d’algun objecte per aquest procediment: un llibre trobat en una paperera, una poma que queda a terra després del mercat, una cadira vella que algú ha deixat al carrer. I n’adquirim la propietat precisament perquè el seu amo els ha abandonat. 

Quan jo deixo un diari al contenidor blau, la intenció que em mou no és donar-lo a l’ajuntament sinó llençar-lo. Ho faig amb l’esperança que algú el recicli, però tant me fa que se’l quedi el municipi, la província o un drapaire espavilat. O millor dit, prefereixo que se n’ocupin els particulars. Si recollir cartró és negoci, no veig per què ho ha de fer l’Administració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!