El pèndol de petites oscil·lacions

El bloc de Maria Victòria Secall

14 de gener de 2007
6 comentaris

El futur de la recepció dels canals catalans a Mallorca

Cap a la inexorable anihilació de la recepció dels Canals de la TV del Principat a Mallorca:

La signatura de l’acord entre el primer tripartit de Catalunya ( signat per Bargalló ERC) i el Govern PP-Matas per a la recepció dels Canals de la Corporació Catalana de TV a Mallorca va deixar fora de l’acord l’Obra Cultural Balear (OCB) i Voltor – institucions  ambdues que, molts d’anys enrere, la feren possible i la mantenien amb una cura exquisida.

Aquesta exclusió va fer tremolar a tots els mallorquins que assíduament les sintonitzàvem, en deixar el futur de la recepció dels canals catalans en mans d’un govern i uns polítics com Matas, Rodríguez, Fiol…, que han demostrat clarament la seva posició hostil i la persecució a la llengua catalana. Els efectes d’aquest “meravellós” conveni no es feren esperar.

 

 

a.- IB3 ocupa les freqüències del canal 33, deixant sense poder veure aquest canal a la majoria de mallorquins i obligant a negociacions, no sempre fàcils a barriades de majoria aclaparadora castellanoparlant, a cada comunitat de propietaris d’edificis per resintonitzar el canal 33.

 

 

b.- Misteriosament quan TV3 emet algun programa que, incomprensiblement, pot molestar al govern PP-Matas es produeix alguna avaria que n’impedeix la recepció, per exemple l’episodi de la guerra civil a Mallorca. Sortosament posteriorment es va poder veure a Mallorca, perquè TV3 el va tornar a emetre a petició de nombrosos mallorquins. Podrem veure diumenge vespre el programa 30 minuts, dedicat a Andratx?

 

 

c.- Després de més de 12 anys de poder veure futbol en català a Mallorca, s’ha acabat aquesta possibilitat, perquè quan TV3 emet algun partit, IB3 enfosqueix el senyal i fa aparèixer els dos canals catalans la programació del canal 33, amb l’excusa de que els drets d’emissió els té alguna altra cadena privada.

 

 

d.- Ara finalment ja ni tan sols els fa falta aquesta excusa per enfosquir la imatge de TV3 quan juga el Barça i es pot veure per TV3, malgrat que cap altre cadena de televisió emeti el partit i se’n pugui sentir perjudicada. Així va succeir al partit Alabès -Barça. No fos cas que algun indefens nin mallorquí s’hi afeccionés al Barça amb les “gravíssimes conseqüències” que se’n podien derivar 🙂

Hom no pot creure que això ens passi al segle de les comunicacions.

 

Però essent tot plegat ja ben preocupant, amb aquests antecedents, allò realment inquietant és el futur: la TV analògica d’aquí a poc temps desapareixerà i només en quedarà la digital (TDT). I què hi ha a la TDT de Mallorca dels canals catalans?. Res, no n’hi ha cap ni un, ni el 3/24, ni el 300 (aquests dos tampoc els veiem en analògic), ni el 33, ni TV3. Res de res.

 

Abans sabíem que l’OCB amb l’ajut d’alguna iniciativa cívica lluitaria per aconseguir-ne la recepció, però ara que l’OCB no pinta res perquè els dos governs l’han deixat fora, l’un perquè diu que el català no ha de ser un “tema polític(?)” i l’altre perquè descaradament no s’atura de perseguir la nostra llengua i castellanitzar la vida pública, qui ho farà?, els governs signants de l’acord? què se’n pot esperar d’aquests dembles governamentals per garantir la recepció a la TDT dels canals catalans a Mallorca? Ben poc o res. Els mallorquins ho tenim ben enfosquit, probablement ben negre.

 Ara si que aquesta TV és ben bé “la seva”, la dels dos governs…. (Ui quina por!)  

  1. Mala cosa quan deixam en mans dels polítics el poder de la comunicació, i més encara quan tots tenim al cap la dubtosa bona fé dels Matas i companyia. Poc que puguin, manipularan, per que la comunicació es la transmissio de missatges, informació i pensament i el teu pensament, es allò que volen modificar, i fer concordar amb el seu discurs, que es un de dolent de cara a la galaria, i un de molt pitjor, ocult i pervers a llarg plaç. Poca cosa més que honestitat demanam al nostres polítics. Potser una mica de capacitat de previsió i  d’anticipar-se a la jugada. Pero ben mirat, potser alguns ja l’han tenguda…  

  2. És realment trist que determinats polítics es dediquin a capitalitzar els èxits de la societat civil, conseqüència d’una lluita i esforç, amb freqüència llarga i exemplar, de les persones que integren un determinat col·lectiu (com l’OCB), i després amb una impunitat ignorant i impertinent, i una signatura per sortir a la premsa, ho facin malbé.

  3. Avui dimecres 17-1-07 Diari de Balears (es pot llegir per Internet) publica un article d’opinió d’en Joan Lladonet titulat "La Corporació Catalana de Televisió ens impedí veure TV3" que ofereix més informació sobre el tema que tu planteges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!