Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

27 de febrer de 2012
2 comentaris

Els jueus i Catalunya

A finals de l’any passat em van regalar un ebook. I poques setmanes després vaig provar això d’adquirir en arxiu pub el meu primer llibre digital de pagament (he de confessar que els llibres ja no m’hi caben a l’estudi). L’oferta, encara, és descoratjadora, i vaig trigar força temps a decidir-me. Finalment vaig optar per una obra relativament recent, l’assaig del sempre solvent Vicenç Villatoro sobre una qüestió que històricament sempre m’ha atret: la conflictiva història de la relació entre Catalunya i el poble jueu.
He de dir que els llibres que havia llegit de l’assagista egarenc m’havien agradat, especialment la seva novel·lística, com País d’Itàlia, o el relacionat també amb aquest darrer llibre, la narració L’evangeli gris. El seu treball, publicat per Barcanova el 2010 tracta de ser una obra d’alta divulgació escrita amb intel·ligència i bon criteri. I de fet, un dels objectius proposats; la denúncia i deconstrucció dels diferents mites sobre la relació catalano-jueva, està més que assolit.
Com ja sabia, especialment amb alguna conversa amb Jaume Renyer, la força dels mites, tant els positius com els negatius amb un poble amb qui el nostre país ha mantingut una llarga i conflictiva relació, no deixen de representar allò que Villatoro brillantment defineix com el “jueu imaginat”.

Des d’una visió historicista, que aplega els darrers debats intern presents a Israel, els jueus catalans tenen una part d’enigma. Fins a quin punt representen la diàspora ètnicament homogènia, o fins a quin punt hi ha conversions de població autòctona. Tampoc no estalvia les persecucions religioses, sobretot les del segle XIV que pràcticament anihilen la presència hebrea al nostre país. Així com les explicacions sòcio-econòmiques a aquesta circumstància. Ens explica el segle d’or de la presència jueva catalana (cap al segle XIII) que fa de ciutats com Barcelona o Girona grans centres culturals europeus, que contrasta amb la marginació de matriu religiosa a la qual la sotmet la conflictiva societat catalan baixmitjeval. Tant és així que la inquisició castellana del segle XV pràcticament no té ningú a qui perseguir. De fet, la presència jueva catalana, prou confosa amb l’occitana (i prou allunyada de la sefardita) resulta pràcticament residual al Principat, amb l’excepció de la cultura conversa xueta de Mallorca.
La part final la dedica a la construcció del mite antisemita i filosemita del segle XX. I en aquest sentit fa un esforç de recerca considerable, especialment per la visió dels viatgers catalans, sovint contaminada d’un catolicisme caracteritzat aleshores per compartir els mites antijueus.
Passada la Shoa, sembla que les relacions catalano-jueves entren en fase de normalització. I en aquest sentit, malgrat la migrada presència de la comunitat (i la seva obligada discreció) el nostre país no sembla sostreure’s a debats externs i ideològics, sense que la nació catalana no sembli tenir capacitat de bastir una relació directa amb un complex Israel i ciutadans catalans d’orígens semites, que, al meu entendre, haurien de fonamentar-se en el mutu respecte i reconeixement, i un únic concepte: normalitat.
  1. This has got to be the best subtle Simpsons reference g star since the Fishbulb.but in any case, it’s a poignant, slick g-star 3301 design.Aequally Adidas Jeremy Scott and also Nikeenjoy a top popularity on earth for most causes. Simply good quality sporting activities shoes or boots can deliver these the identical popularity around the globe. Regarding numbers lovers, it will be intriguing to learn in which Js bones keeps the particular big difference of being the best maker regarding sportswear inside complete.It’s not too late to get a pair of shades – esoecially when they are this cool! From the Fall/Winter collection, these burberry bags are inspired by the vibrant hues found in the brand’s Spring/Summer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!