Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

7 d'abril de 2007
0 comentaris

“Naranques” de la Xina

Que l’existència de nous mitjans de comunicació (televisions per satèl·lit, internet, etc.) no fa massa gràcia als poderosos és cosa sabuda. Un dels casos més flagrants de censura política és la que pateix internet a la Xina. Una web holandesa (www.greatfirewallofchina.org) ens ofereix ara la possibilitat d’experimentar el que pateixen els internautes xinesos quan proben d’accedir a determinades pàgines: no ho poden fer per raons tècniques. Llibertat, Tibet, sexe… res no s’escapa als censors del segle XXI de la contradictòria Xina.

Casualment ahir, el canal Cuatro va emetre El nombre de la Rosa que, com sabeu, tracta pràcticament del mateix: la dificultat per accedir a determinades informacions o sabers que algú, en nom d’un dogma o d’una veritat indiscutible, estableix. Hem avançat en set segles? Les muralles informàtiques xineses ja no són la Gran Muralla: més aviat són portes al camp, i tard o d’hora el sentit comú s’imposarà. Les idees han de ser lliures, sempre i a tot arreu.

Per cert, recordem que l’any que ve hi ha jocs olímpics a Pequín. Piularà tota aquesta patuleia que organitza boicots i protestes per qualsevol bestiesa? O estaran anestesiats per una correcció política que diu que millor no molestar aquell país?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!