Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

13 de maig de 2012
0 comentaris

Sayonara Sushi, de Raül Romeva

De ben segur que Sayonara Sushi, la primera novel·la de Raül Romeva (eurodiputat d’ICV), no pot deixar  indiferents els i les lectors/es amants tant de la intriga com de la reivindicació. Li coneixia prou bé la seua faceta com a assagista, actiu blocaire, fins i tot alguna incursió en la narrativa curta o la poesia, però aquest cop el polític català més  apassionat de l’escriptura i la comunicació ha decidit fer el pas envers el gènere novel·lístic. No deixa de ser  un pas arriscat i no absent de probable crítica dura, atès que l’autor és un nouvingut a aquest gènere i porta un bagatge polític al darrera àmpliament conegut. Llavors, el perill de l’acusació de dogmatisme en els seus postulats, o d’aprofitament de la popularitat personal per conrear el gènere literari de masses  per tal d’alliçonar el públic potencial és fàcil que arribi, més quan ens trobem davant  d’un expert polític que ha arribat a dominar la temàtica que denuncia en l’argument d’aquesta novel·la a partir de milers de reunions d’alt nivell dintre dels màxims estaments polítics europeus.
Crec sincerament que  se n’ha sortit en escreix quant a l’elaboració d’una trama molt ben trenada, i amb un estil força amè que ens enganxa des del principi, en una mena de thriller en el qual les aventures i les incògnites van sorgint per tot arreu ara i adès.
És obvi que la intencionalitat primera de l’autor era la de narrar tot un seguit de reivindicacions socials i ecològiques que el preocupen personalment en la seua tasca professional.  És a dir, va intentar donar contingut de  ficció a tot un conjunt d’ideals que ell defensa aferrissadament en la vida real, i dels quals en fa bandera tostemps en articles de no-ficció i en la seua activitat pública.  
Romeva  pretén homenatjar igualment una actitud humana de fermesa i amb valors insuperables. El missatge és força clarificador: cal un esforç personal intangible per sortir-te’n en tot moment malgrat les dificultats que et caiguin al damunt. La intel·ligència, la constància, la curiositat són l’espill del savoir faire de les persones, les qualitats que marquen l’èxit d’aquella aventura personal que vols que sigui un èxit.
I una denúncia que ix del cor: davant de l’evidència que els recursos naturals estan en extrem perill, cal  aturar aquest procés macabre de devastació.
La protagonista principal, la Paula, una periodista agosarada i valenta,  esdevindrà l’heroïna a redós de la qual van apareixent totes les incògnites. A partir de l’aparició televisiva d’una notícia, massa habitual malauradament, uns immigrants il·legals que havien estat rescatats prop de Malta per un vaixell de pesca, va tenir la sàvia intuïció  que darrera d’aquell fet dissortat podia haver-hi un escàndol de pes. Una volta ja situada a la menuda illa del  Mediterrani, la trobada amb l’eurodiputada verda Kira accelerarà tots els esdeveniments. La denúncia contra la màfia que controla tot l’entramat de la pesca de la tonyina roja, amb el plat japonès sushi com a emblema, agafarà embranzida.
La investigació els ha de portar forçosament a anar lligant caps. Hi ha connexions evidents entre els propietaris del vaixell dels immigrants del naufragi i  els estaments oficials de la pesca mundial. Per fer més emotiva la situació encara, s’embarquen en l’històric vaixell Rainbow Warrior, de l’associació Greenpeace, mentre periodista i eurodiputada estableixen una història d’amor passional i de desig mutu.
Sayonara sushi és, indubtablement, una narració de condemna de la corrupció a les altrs institucions i de denúncia de la proliferació de màfies que destrueixen els recursos naturals i potencien una mena d’esclavatge humà modern al segle XXI. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!