El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

21 de novembre de 2010
Sense categoria
1 comentari

DARRERES ENQUESTES, A 7 DIES DE LES ELECCIONS

Els diaris La Vanguardia, El Mundo i El País han publicat avui les darreres enquestes, abans de les eleccions al Parlament de Catalunya del 28-N. Els sondejos consoliden un mapa que molt probablement coincidirà en gran mesura amb els resultats electorals de diumenge que ve, a l’espera de conèixer el percentatge final de participació i l’eventual entrada al Parlament de partits polítics minoritaris i fins avui, extraparlamentaris. Totes les enquestes continuen atorgant a CiU més de 60 diputats (entre 62 i 64), i cap d’elles preveu, ni de lluny, la reedició del Tripartit. D’altra banda, el debat televisiu "a sis" d’aquest vespre a TV3 serà un dels darrers esdeveniments que poden marcar tendència, abans del 28-N.

Les enquestes donades a conèixer avui insisteixen a portar la contrària a José Montilla i al PSC-PSOE, que dia rera dia continuen somniant en una remontada, que mai no arriba. Es més, el socialisme recula i sembla que ho tindrà difícil per superar la barrera psicològica dels 30 diputats, set menys que els que té avui i que el portarien a aconseguir el pitjor dels resultats en unes eleccions al Parlament de Catalunya des del 1.980. Si CiU guanya les eleccions amb 60 diputats o més i els PSC-PSOE no passa dels 30-32, CiU haurà aconseguit guanyar les eleccions, governar la Generalitat, doblar el PSC-PSOE en representació parlamentària, desfer tota probabilitat de reedició del Tripartit i forçar la jubilació política de José Montilla, que seria substituït amb tota probabilitat per l’ex ministre de l’atur, Celestino Corbacho.

El fet que el 51% dels enquestats per La Vanguàrdia prefereixin Artur Mas com a President de la Generalitat i solament un 28% a Montilla, dona prou pistes sobre la confiança que tenen els catalans en els dos líders amb més probabilitats de ser investits. Aquestes preferències i el fet que més del 70% dels enquestats es manifestin contraris a un nou Tripartit són elements prou significatius que allunyen d’una manera gaire bé irreversible un nou artefacte inestable. Queden cinc dies de campanya electoral, i no sembla que rés ni nigú estigui en condicions de capgirar la situació. Es més, tots els partit polítics, amb els seus darrers posicionaments públics, accepten la derrota socialista i la victòria d’Artur Mas, reservant els seus darrers cartutxos en posar la por al cos dels electors sobre els eventuals pactes de CiU per poder governar amb comoditat. CiU és l’enemic a batre i ho veurem aquest vespre, una vegada més, en el debat a TV3. Serà un "5 contra1". Tots contra Artur Mas i CiU. El Tripartit, de la mà del PP i C´s, miraran de desgastar tant com puguin el líder de la Federació nacionalista, amb l’esperança d’arreplegar algun diputat de darrera hora.

L’onada de canvi continua creixent. I solament CiU i Artur Mas poden capitalitzar el rebuig majoritari a la fòrmula de govern tripartita, la confiança en la reacció contra la crisi econòmica, política i social que ens atenalla, i la canalització de les energies positives i d’esperança en el futur que, malgrat tot, hi han al país. Fa unes setmanes deiem que tot era possible. Avui m’atreveixo a dir que d’aquí al 28-N es decidirà l’abast de la victòria de CiU, la magnitud de la tragèdia del PSC-PSOE i del Tripartit, i l’entrada a Parlament -o no- de forces com SCI.

Estem a punt de començar una nova etapa. La del Dret a Decidir i la dels governs forts i de prestigi. La del conflicte institucional amb l’estat. La de l’enfonsament del socialisme català i espanyol. La de la recuperació de l’autoestima dels catalans. La de l’inici, feble i lent, de la recuperació econòmica. El 28-N tancarem la porta a set anys d’enganys i de governs impropis de països com el nostre. Comença el canvi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!