El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

20 d'agost de 2010
Sense categoria
0 comentaris

LA GENERALITAT DE CATALUNYA, EN FALLIDA

Durant tot l’any 2010 s’han anat coneixent noves dades sobre la delicada salut econòmica i financera de la Generalitat de Catalunya. Però és a partir que es fan públics els resultats de la liquidació de l’exercici pressupostari de 2009, amb més de 4.100 milions d’euros de dèficit, quan s’encenen totes les alarmes. La fotografia que il.lustra aquest post, el d’una torre d’alta tensió destrossada pels efectes d’una tempesta, sector sota les competències del Departament d’Economia i Finances, simbolitza la situació real dels comptes públics de la Generalitat de Catalunya.

El fet d’intentar aflorar una de les situacions més dramàtiques viscudes pels comptes de la Generalitat des de la restauració del nostre autogovern comportarà, amb tota seguretat, una campanya d’intoxicació massiva per part del PSC-PSOE i del Tripartit per intentar contradir unes dades dantesques pel que fa a l’estat dels comptes públics del nostre Govern. De fet, el mateix José Montilla, seguint el guió que li haurien preparat els premis Nòbels d’economia que lidera el dimissionari conseller Castells i la resta de l’equip que va negociar l’esplèndid sistema de finançament, s’ha atrevit a dir que la Sindicatura de Comptes existeix precisament per auditar l’estat dels comptes de tots els organismes públics de Catalunya, inclosa la principal institució del nostre autogovern. La mateixa Sindicatura que durant anys i panys va ser incapaç de descobrir el desfalc sistemàtic perpetrat pels senyors Millet i Montull al Palau de la Música Catalana.

La Generalitat de Catalunya està en fallida tècnica. Als més de 4.000 milions d’euros de dèficit del 2009 (oficial; ja veurem els números reals), caldrà afegir el dèficit a tancament de l’actual exercici pressupostari, que podria superar els 6.000 milions. Des de fa mesos, el Departament d’Economia ajorna els pagaments als hospitals concertats, circumstància que mai s’havia produït i que col.loca al sector sanitari als peus dels cavalls. Aquests ajornaments ja no són un problema puntual de tresoreria, com havia assegurat el conseller Castells, sinò que s’ha convertit en un problema estructural i crònic.

L’emissió de deute públic de la Generalitat no troba compradors en els mercats. Ningú es refia de la solvència de les finances del nostre Govern. El Tripartit ha hagut de sol.licitar fa poques dates un crèdit de 1.000 milions d’euros a "La Caixa" per poder tapar forats, però no troba els més de 3.000 milions que necessita per acabar l’any i poder pagar les nòmines dels funcionaris, pagar als proveïdors i fer front a altres obligacions. A més, des del mes de juny passat retarda sistemàticament els pagaments als ajuntaments i consells comarcals, posant a aquestes administracions locals en una situació de col.lapse mai vist en 30 anys.

Convergència i Unió, conscient de la gravetat de la situació, i davant de les nombroses denúncies i informacions que rep des de fa setmanes d’empreses i institucions que estan patint les conseqüències de la morositat de la Generalitat de Catalunya acaba d’advertir que si guanya les eleccions auditarà els comptes de la Generalitat. I aplicarà un pla de xoc de reducció del 20% de les estructures polítiques de l’Administració de la Generalitat, entre d’altres mesures. Per analogia cal recordar que el primer Tripartit va impulsar, durant tot un any, una auditoria de la gestió dels governs de Jordi Pujol. El resultat va ser una sorpresa pels socis tripartits: cap anomalia destacada i correcció absoluta en la gestió econòmica i financera de la Generalitat.

Ha quedat acreditat doncs que ni el gobierno amigo ni el megasúper sistema de finançament de la Generalitat del 2008 ni la pressumpta perícia a l’hora de gestionar els recursos dels socialistes han servit per a rés de bó. La gestió econòmica i pressupostària dels socialistes i de les seves marques blanques ha estat ruïnós i nefast. El nou govern que surti de les urnes a la tardor haurà d’agafar-se els matxos, prendre mesures dràstiques de contenció de la despesa, portar a terme una gestió econòmica professional i acurada, i en paral.lel fer públics els resultats de l’auditoria. Pot ser aleshores comprendem la decisió del Conseller Castells de no repetir a les llistes del PSC-PSOE i la més que probable derrota electoral de José Montilla i del Tripartit 2.0 en el seu conjunt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!