El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

24 de març de 2010
Sense categoria
2 comentaris

L’ENQUESTA D’ “EL PERIÓDICO”, MÉS PLOM A L’ALA DEL TRIPARTIT

L’enquesta que publica avui el diari EL Periódico és un nou cop al fetge del PSC-PSOE i del Tripartit. Convergència i Unió és l’única força política que puja en la seva cotització electoral i s’apropa a la majoria absoluta, sostre gaire bé inassolible en un Parlament de Catalunya atomitzat, en plena crisi econòmica i amb uns índexs de desafecció política que posen molt cara una victòria electoral en els termes que insinua el baròmetre elaborat per l’empresa GESOP, per encàrrec del diari més proper al dictat del socialisme català.

Els 61/63 escons que l’enquesta atribueix a CiU i a Artur Mas, el candidat més ben valorat dels que es presenten a les eleccions de la tardor, contrasten amb l’enfonsament del Titànic Tripartit. Més enllà de la consolidació de la seixantena d’escons que les darreres enquestes electorals atorguen a CiU, el que és políticament més rellevant és que el Tripartit podria no arribar a sumar 60 diputats, 8 per sota de la majoria necessària per reeditar l’artefacte inestable, en paraules del Conseller Maragall. El sondeig publicat per La Vanguàrdia la setmana passada era encara més favorable als interessos del catalanisme majoritari, però el més rellevant, escó amunt o escó avall, és que es confirma la tendència dels darrers mesos. CiU continua avançant i el PSC-PSOE i el Tripartit continuen perdent gas, amb força plom a l’ala. L’anàlisi de l’hecatombe d’ERC mereix un capítol a part. La Direcció d’Esquerra recollirà els fruïts del seu error històric: sacrificar el seu projecte polític i la il.lusió del seu electorat a canvi d’uns centenars de sous a l’ombra del poder del carrer Nicaragua. Qui la fa, la paga.

Evidentment, encara queden algunes batalles per lliurar, abans de la tardor. Rés està perdut  -pel Tripartit-, ni rés està guanyat -per Convergència i   Unió -. Passarà l’efecte nevades, però en vindran d’altres. Els nervis provocaran més errades. L’exemple que podrien donar alguns alts càrrecs abandonant el vaixell pot ser aterrador. La gestió de la campanya dels incendis forestals pot ser de rècord Guiness. Els efectes de la crisi i de l’aplicació del Pla de xoc d’austeritat de les administracions, pot ser definitiu per les aspiracions dels pares del Tripartit. Ja es parla de les retallades en el finançament de la Llei de la Dependència i d’altres prestacions socials. I la pujada de l’IVA, malgrat el veto del Senat, acabarà d’enterrar les poques esperances de José Montilla. Mentrestant, Convergència i Unió lidera les mesures anti crisi, aquí i a Madrid, i és la força política que planteja fer marxa enrera en l’increment de dos punts d’aquest impost i guanya la batalla per la Llei contra la Morositat, una mesura recolzada pel PSOE a Madrid (inclosos els 25 diputats invisibles catalans del PSOE) i que va ser rebutjada pels socialistes al Parlament de Catalunya. I després els spin doctors del carrer Nicaragua encara es pregunten perquè CiU pot acabar doblant els diputats de José Montilla.

  1. S’hauria de tenir en compte que CIU ja fa temps que ha començat la campanya i, sobretot, que en comicis passats es van donar situacions prèvies similars. Després? Impossibilitat de sumar CIU amb PP i Mas pidolant de totes les maneres un pacte amb el PSC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!