El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

23 de febrer de 2010
Sense categoria
0 comentaris

L’HERÈNCIA DEL 23-F

Avui fa 29 anys de l’intent del cop d’estat del tinent coronel Tejero Molina. Van ser hores difícils i complicades. La transició política espanyola caminava amb bolquers i el franquisme civil i militar va intentar avortar la jove democràcia, vigilada i fràgil, però democràcia al cap davall. I 29 anys més tard continuem patint la petjada del tejerazo, aquesta vegada sota l’amenaça de la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, plenament legítima des del punt de vista de l’ordenament constitucional però qüestionable des del prisma de la legitimitat de la votació feta en referèndum pel poble de Catalunya. Aquest nou episodi se suma al que vam patir amb l’aprovació de la LOAPA i altres que han anat erosionant la qualitat de la democràcia espanyola i que han anat limitant els legítims drets i aspiracions catalanes.

Les noves generacions tenen una vaga idea, si és que la tenen, del que va significar aquell intent de cop d’estat. Avui mateix, mentre acompanyava a les meves filles a l’escola, he cregut oportú, fugint de les batalletes dels nostres pares, explicar les vivències més íntimes i els temors d’aquelles hores. Mentre a València sortien els tancs al carrer, sota les ordres del General Milans del Bosch, a Barcelona una colla de joves compromesos nacionalment ens afanyàvem en amagar les dades d’afiliació dels militants de la Joventut Nacionalista de Catalunya, preveient les represàlies que podien haver tingut ells i les seves famílies si el cop d’estat hagués triomfat.

Si no fos per les imatges que TVE va poder emtre en directe de manera gaire bé miraculosa de l’entrada dels guàrdies civils a l’hemicicle del Congrés dels Diputats, molts podrien arribar a dubtar de l’existència dels mateixos fets. Els danys provocats pels trets de les armes dels militars sublevats al sostre de l’hemicicle, que es mantenen intactes amb l’objectiu que perdurin en la memòria col.lectiva, ajudaran a reviure una etapa que ben aviat formarà part, gaire bé en exclusiva, dels llibres d’història per a les noves generacions. Ara, 29 anys després, els que vam viure aquell intent de cop d’estat, interpretem el setge polític i fiscal que avui pateix Catalunya amb una perspectiva que ens ajuda a entendre millor la realitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!