El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

5 de desembre de 2009
Sense categoria
0 comentaris

EL CEO TAMBÉ ANUNCIA CANVIS A L’HORITZÓ 2010

El darrer sondeig (Baròmetre d’Opinió Política) del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), la joguina demoscòpica del PSC-PSOE a càrrec dels pressupostos de la Generalitat, acaba de confirmar el que les darreres enquestes publicades per diferents mitjans de comunicació apunten des de fa mesos: el CANVI polític a Catalunya és més a prop. 

Es sumament recomanable analitzar les dades contingudes en el darrer Baròmetre d’Opinió Política www.ceo@gencat.cat per fer-se una idea de la magnitud de la tragèdia i de les crisis -econòmica, política, social i de valors- que atenallen Catalunya, coincidint amb l’era tripartita de desgovern i de reculada general.

Les dades sobre intenció directa de vot que s’assenyalen en el sondeig, sense tenir en compte cap dels elements que la ponderen i la matitzen (record de vot, etc) no poden ser més contundents, sempre en contra dels interessos electorals del PSC-PSOE. En concret, i descomptant els possibles errors o manipulacions de la mostra, el sondeig atorga 6 punts d’avantatge (rècord històric) a CiU per davant del PSC-PSOE si ara es produissin eleccions al Parlament de Catalunya. Una intenció directa de vot del 21,8% per a la Federació nacionalista en front del 15,7% per al PSC-PSOE. El desgast de la marca socialista, sondeig rera sondeig i enquesta rera enquesta, és imparable. La pèrdua de suport electoral que pateix el socialisme impacta directament a la línia de flotació de la viabilitat política d’un Tripartit ferit de mort i en avançat estat de descomposició. I en el front electoral espanyol, també és digne d’esment el que projecta l’enquesta del CEO. Una intenció de vot del 20,7% per al PSC-PSOE en front del 17% per a CiU. Mai amb anterioritat l’avantatge del PSC-PSOE havia estat tan minso en relació a CiU en unes eleccions legislatives. Estem doncs davant de la possibilitat més que real que els 25 diputats assolits pel socialisme a Catalunya, amb Carmen Chacón de cap de llista, fossin menys de 20 si avui es fessin eleccions a Corts.

Però dins del sondeig hi ha molta més vida més enllà de la conjuntura electoral. Es de destacar que els líders de CiU, Artur Mas i Duran Lleida són els més valorats. De la mateixa manera que la marca CiU és la que més enquestats associen a la defensa dels interessos de Catalunya i a la que atorguen més credibilitat alhora de treure el país de la crisi econòmica que el dessagna. I l’enquesta també avança allò que tothom lamenta la nit electoral: apunta un 10% de vot en blanc, una autèntica bomba nuclear-electoral si es confirmés en el seu moment. I allò que més preocupa a la gent, l’atur i la precarietat laboral, es mantindrà en els nivells actuals durant l’any 2010, segons l’opinió de la majoria dels enquestats. Resumint: les males notícies s’acumulen al carrer Nicaragua i al Palau de la Generalitat. I quan més temps passi sense avançament electoral, més descomposició i més desgast patirà tant el PSC-PSOE com el conjunt del Tripartit; un malalt terminal al que no li volen aplicar l’eutanàsia…perquè mentre hi ha vida hi ha esperança (i unes quantes nòmines més, que sempre venen bé per fer calaix de cara a la llarga travessia del desert que els espera a partir de 2010).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!