El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

12 d'octubre de 2009
Sense categoria
0 comentaris

EL MENTIDER COMPULSIU I ELS PRESSUPOSTOS DE L’ESTAT

Joan Ridao està concentrat des de fa dies negociant (sic) la "carpeta catalana" amb ZP per atorgar de nou, i de franc, el vot favorable dels tres diputats d’Esquerra al projecte de pressupostos de l’Estat per al 2010. L’escenografia però s’ha complicat per les curioses declaracions del secretari general d’Esquerra, referides al president espanyol. L’ha qualificat de "mentider compulsiu, però simpàtic". Deu ser dur haver de simular una negociació amb un interlocutor al que tú mateix defineixes amb aquest adjectiu tant poc amable.

Més enllà de l’anècdota i del trist paper que li toca fer a Joan Ridao, el Grup Parlamentari Català (CiU) a les Corts ha denunciat, gràcies a la literalitat del document del govern del projecte de llei dels pressupostos de l’estat per al 2010, que l’execució del pressupost del 2009 està sent l’estafa político-econòmica més escandalosa de la història recent de la democràcia parlamentària espanyola.

Si en el meu post del passat 20 de setembre em referia al baix percentatge mitjà d’execució dels pressupostos de l’estat a Catalunya (principalment en inversions en infraestructures), el mateix govern central acaba d’admetre que una de les societats públiques inversores del Ministeri de Foment encarregada de les inversions en xarxes ferroviàries i en carreteres, la Societat Estatal d’Infraestructures del Transport Terrestre (SEITT), ha executat a Catalunya, fins el mes de setembre de 2009, el 32% del pressupost aprovat per al 2009. La tècnica de l’engany sistemàtic ha quedat al descobert: per poder dir que es compleix amb la Disposició  Addicional Tercera de l’Estatut, en quant a inversions territorialitzades, s’han inflat artificialment unes partides inversores que mai s’executen per manca de projectes constructius, per manca de licitació o directament per manca d’execució dels projectes. I mentrestant, el govern Tripartit diu que "negocia" els pressupostos de 2010 amb el Gobierno amigo. Els diputats del PSC-PSOE al Congrés de Madrid fins i tot s’atreveixen a fer rodes de premsa felicitant-se per la xifra inversora assolida. Una autèntica impostura. Un autèntic escàndol que hauria de fer caure un govern sencer. I una autèntica lliçó de realisme que hauria de forçar els diputats catalans al Congrés, a allunyar-se de ZP com del virus de l’èbola.

I al mateix temps, les conseqüències econòmiques d’aquest estat de coses a Catalunya continua provocant efectes dramàtics. En el període gener-setembre de 2009 el percentatge de concursos d’acreedors (l’antiga suspensió de pagaments) a Catalunya és del 142% d’increment respecte el mateix període de l’any 2008; el més alt de tot l’estat, de llarg. La suma del govern ZP, del govern Tripartit i de la crisi global està portant Catalunya a la ruïna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!