Antoni Soy

Eunomia

24 d'octubre de 2006
0 comentaris

Immigració: feina feta i propostes pel futur.

Un 38% dels catalans i catalanes veuen la immigració com un problema, el principal problema, del país; un 22,5% dels catalans i catalanes consideren que és el problema més important que tenim avui a Catalunya. Aquestes són dades de l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya. No hi ha cap dubte, doncs, que el tema ha de ser al centre de les nostres preocupacions en els propers anys. Evidentment, aquesta situació està lligada a l’acceleració de la nova immigració en els darrers anys, que explica un 90% del creixement de la població catalana en els darrers sis anys. Però també al fet que des de Catalunya no hem pogut gestionar ni l’arribada dels immigrants ni els seus efectes.

Tanmateix, hem de veure la nova immigració com un resultat de les desigualtats econòmiques i socials a l’àmbit mundial, però també com un potencial factor d’enriquiment del país, tant des del punt de vista econòmic, com social, com cultural.

Com ha explicat a bastament i exhaustivament la Consellera Anna Simó la feina feta pel govern de Catalunya en el període que Esquerra hi va ser -començant pel Pla de ciutadania i immigració 2005-2008– ha estat molta i de bona qualitat. No ho repetiré perquè ho podeu trobar en aquesta entrada del seu bloc.

De cara al futur, el Pla de ciutadania i immigració apuntava alguns principis bàsics fonamentals: primer, la ciutadania resident a partir dels valors del pluralisme/laïcitat, igualtat i civisme (drets i deures dels immigrants); segon, el foment de la interculturalitat com a cultura dinàmica i oberta; tercer, la llengua i la cultura catalanes han de ser unes oportunitats per als nous immigrants; quart, ens cal la coordinació, cooperació i corresponsabilitat amb tots els sectors i els agents socials implicats; cinquè, es imprescindible que la política sobre la immigració tingui un caràcter transversal; sisè, cal tenir molt en compte les experiències locals i el rol dels ajuntaments a l’hora de definir i de dur a terme les polítiques d’immigració.

 

Més concretament, de nou la Consellera Anna Simó fa unes propostes específiques i completes en aquesta altra entrada del seu bloc. Unes propostes que s’han de situar i relligar amb el Pacte nacional pel civisme i la societat responsable proposat per Carod. En definitiva, Esquerra aposta per una política d’integració que faci que l’estatus d’immigrant sigui només un moment de la vida, quan un deixa la seva terra, però que quan arriba aquí ja ha de ser un ciutadà català. I Catalunya ha de ser capaç d’integrar-lo. S’ha d’evitar, en tots els casos, la creació de “guetos socials” o de “guetos culturals”, que només poden ser font de conflictes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!