Antoni Soy

Eunomia

27 d'agost de 2006
0 comentaris

Els reptes polítics de la tardor.

No hi ha cap dubte que el principal repte polític d’aquesta tardor, almenys a curt termini, són les eleccions al Parlament de Catalunya i les conseqüències que tindran els seus resultats en la composició del govern de Catalunya, i en les relacions entre aquest govern i els diferents partits catalans amb el govern de Madrid.

 

 

Tanmateix, si ens ho mirem amb una mica més de perspectiva a llarg termini, alguns dels reptes principals del proper futur són, justament, molts dels temes que han estat d’actualitat durant aquest estiu especialment polititzat: l’inici del desplegament del “nou” Estatut; els aeroports i les inversions en infraestructures; la necessitat d’una política global respecte a la immigració; la necessitat de passar de la gestió, a vegades sectària, a la governança/govern de les “coses públiques”. N’hi ha, però, des del meu punt de vista, d’altres que també ens han de preocupar, i molt, en els propers mesos: el desplegament del capítol de finançament de l’Estatut i de
la nova LOFCA
que, com ja he insistit moltes vegades, crec que no ens permetrà solucionar cap dels problemes importants del benestar dels/de les catalans/nes, ni de la productivitat de les nostres empreses i la nostra economia en el seu conjunt; el problema de la baixa productivitat, i del seu lent ritme de creixement, de la nostra economia, que hipoteca el nostre futur i que, òbviament, està molt relacionat amb molts dels temes esmentats anteriorment.

 

 

Tots ells són temes dels que caldrà parlar molt i en detall en les properes setmanes i mesos. Tanmateix, i com a comentari general cal destacar, en primer lloc, l’”acudit” del President Maragall, que només es deu creure ell mateix, que, amb el nou Estatut, Catalunya és el país sense Estat que té més Estat del món: un mal “acudit” que pot arribar a ser insultant per a la intel·ligència i el sentit comú. Segon, la crisi de l’aeroport i la crisi de la immigració –deixant a banda, de moment, la utilització demagògica i partidista del tema del vot- ens demostren almenys quatre coses:

 

 

    • Primer, com ja va dir ERC i molta altra gent, el “nou” Estatut no és el que necessita Catalunya avui. Ara vèiem com des del Govern de Catalunya no es pot fer res, o quasi res, davant de dos problemes vitals per a la nostra economia i la nostra societat, a diferència del que es preveia en l’Estatut de 30 de setembre de 2005.

       

    • Segon, hi ha hagut un manifest mal govern, i fins i tot desgovern, davant d’aquests dos temes per part dels que en tenen les competències: fonamentalment el govern del Sr. ZP sense que, de moment, hi hagi hagut cap assumpció de responsabilitats, ni polítiques ni de gestió.

       

    • Tercer, és d’una extrema urgència per a Catalunya trobar solucions polítiques –de governança-, i les corresponents solucions de gestió a aquestes dues qüestions. D’una banda, el traspàs de la gestió dels aeroports i altres infraestructures a
      la Generalitat. De
      l’altra, l’establiment d’una política global sobre la immigració i el traspàs a la Generalitat de les competències què es preveien a l’Estatut del Parlament
      . Totes dues coses es poden fer a través de l’article 150.2 de la Constitució espanyola.

       

    • Quart, aquests problemes, i molts altres, no són una qüestió purament de millor o pitjor gestió, encara que a vegades també; són un problema polític, de govern o com ara es diu de governança. No es tracta només de gestionar, sinó que el tema és fer política, governar –tot gestionant bé, això si- i, per tant, quin tipus de polítiques es fan i com es governa. Es tracta de tirar endavant projectes que il·lusionin a la gent, almenys a la implicada més directament en els temes, tal com va fer ERC, per exemple, amb el Pacte Nacional de l’Educació, amb l’Acord Nacional per a la creació de 40.000 places d’escoles bressol, amb el projecte de Llei de Serveis Socials, amb la Llei d’Equipaments Comercials i amb el Pla Territorial Sectorial d’Equipaments Comercials (PTSEC).

       

     

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!