Antoni Soy

Eunomia

10 d'agost de 2006
0 comentaris

Darreres lectures (I).

Últimament no he pogut llegir massa llibres de ficció. Tanmateix, m’ho he passat bé amb l'”Antón Chejov” de la Natalia Ginzburg, amb el molt divertit “El senyor Re sostingut i la senyoreta Mi bemoll” de Jules Verne. També he llegit una novel.la políciaca, un dels meus gèneres favorits, de la Donna Leon, “Vestit per morir”; tot i que són una mica repetitives, les aventures de l’inspector Guido Brunetti, amb les relacions amb la seva dona Paola i demés protagonistes, són sempre atractives pels que estimem Itàlia, en particular Venècia, i el caràcter i la manera de ser dels italians.

Amb “Donasses. Protagonistes de la Catalunya moderna”, Marta Pessarrodona aconsegueix una rèplica femenina dels Homenots de Josep Pla que m’ha interessat molt i molt.

En el moment actual, crec que és del màxim interès i d’una extrema importància el llibre entrevista amb Arnaldo Otegui, “Mañana, Euskal Herria”, fet per Iñaki Iriondo i Ramón Sola. Entre moltes altres coses, l’Otegui ens deixa clar del que es tracta: “…aquí hay un pueblo que tiene derecho a decidir. Lo que hay que acordar son las fórmulas que posibiliten el ejercicio de este derecho”, ja que “…hoy día, los vascos no podemos decidir sobre el futuro ni sobre el presente”. O per deixar-ho encara més clar: “La solución al conflicto en Euskal Herria pasa primero porque el Estado español reconozca al país en toda su dimensión, que en este Estado no es de tres territorios, sino de cuatro….. En segundo lugar, es evidente que esos territorios deberían ser reconocidos como nación. Y en tercer lugar, debería reconocerse el derecho a decidir de esos ciudadanos. A partir de ahí,…, nadie plantea un escenario independentista para el día siguiente”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!