Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

24 d'octubre de 2012
4 comentaris

Diari d’un català a punt de ser lliure. Les trampes per minimitzar el suport a la independència

Avui som dimecres 24 d’Octubre del 2012,  1 mes i 13 dies després del #11s2012. El dia s’ha llevat fred però amb Sol. A les vuit he anat a l’oftalmòleg. L’ull evoluciona bé, encara que s’omple més lentament del normal d’humor vitri. Espero poder volar el 25N per votar!.

Mentre esperava el torn, he escoltat via iphone l’enquesta de RAC1 sobre el vot en un referèndum per la independència. Els titulars que ha donat el Jordi Basté han estat:

El primer cas: el suport a la independència és del 53,02% per 39,44% en contra.

Si mirem el detall tenim: Un 53,02% estarien a favor, per un 39,44% en contra, un 5,89% estan indecisos i un 1,65% de vots en blanc amb una participació del 71,11%

El segon cas: si la UE accepta el nou Estat català aleshores el suport és a favor puja a 61,86% per un 31,35% en contra.

Si mirem el detall : Un 61,86% estarien a favor, per un 31,35% en contra, un 5,97% estan indecisos i un 0,82% de vots en blanc amb una participació del 71,12%

El tercer cas:  si la UE rebutgés el nou Estat català aleshores guanya el No per 46,92%.

Si mirem el detall: 46,92% per No, un 44,73% en contra , un 7,26% estan indecisos i un 1,09% de vots en blanc amb una participació del 71,12%

Ja està, ja tenim el papus que pot fer-nos perdre el referèndum. Després en parlaré de les trampes que es fan per minimitzar el suport a la independència, però abans voldria dir que aquesta darrera pregunta també té molta trampa:

Algú pot tenir la certesa que (S)pain no pot acabar ser rebutjada per la UE si  els mercats castiguen la prima de risc fins portar-la a la fallida? Quina cara més estúpida li pot quedar al català que decideix canviar el seu sentit del vot i es troba que (S)pain, amb Catalunya inclosa es queda fora de la UE. Però a més, qui pot dir amb certesa que la UE rebutgi el nou Estat català?  Si ho fa, qui no diu que admeti el nou Estat català al cap d’uns anys? El mateix vicepresident de la Comissió Europea i per més inri, un socialista espanyol, diu que ‘No és honest dir de manera taxativa que una Catalunya independent quedaria fora de la UE’. Per tant, aquesta pregunta és tant tramposa com preguntar que votaria en el cas que (S)pain fos rebutjada per la UE? Segur que sortiria més del 80% a favor de la independència.

Però anem a analitzar en detall aquestes dades que s’ha dit en el titular de la radio i que els mitjans ho han copiat sense mirar-se el detall que es pot trobar al web de RAC1

Trampes sobre el primer cas: Un 53,02% pel SI i 39,44 pel NO.

Si llegim el document veiem que l’empresa Feedback ha fet una “cuina”. Si mirem les taules del document podem veure varies coses:

1)       La intenció de vot sense cuinar és pel SI un 55,40% ( i no pas 53,02%), pel NO un 35,5% (i no un 39,44%)

2)       En un referèndum els vots en blanc ni nuls ni els indecisos no es comptabilitzen. Per tant si agafem l’intenció de vot sense cuinar tenim que un 60,95% votarien SI (quasi un 7% més del titular) i el vot en contra seria del 39,05% (només un 0,39% menys). Curiós que aquesta darrera xifra coincideixi, oi?

Si fem el mateix càlcul amb els altres dos titulars tenim:

Trampes sobre el segon cas: Un 61,86% pel Si i un 31,35 pel NO, si el nou Estat català es a la UE.

1)       La intenció de vot sense cuinar és pel SI un 63,40% ( i no pas 61,86%), pel NO un 28,2% (i no un 31,35%)

2)       En un referèndum els vots en blanc ni nuls ni els indecisos no es comptabilitzen. Per tant si agafem la intenció de vot sense cuinar tenim que un 69,21% votarien SI (quasi un 70% ) i el vot en contra seria del 30,79%% (només un 0,56% menys). Curiós que sempre aquesta darrera xifra coincideixi, oi?

Trampes sobre el tercer cas:Un  46,92% pel No, un 44,73% pel SI, si el nou Estat català és rebutjat per la UE.

1)       La intenció de vot sense cuinar és pel SI un 47,20%% ( i no pas 44,73%), pel NO un 43,2% (i no un 46,92%). Quina “cuina” han fet per capgirar la intenció de vot? Com és que al vot del SI se li baixa un 5% i al vot del NO se li puja un 4,6%?

2)       En un referèndum els vots en blanc ni nuls ni els indecisos no es comptabilitzen. Per tant si agafem la intenció de vot sense cuinar tenim que un 52,21% votarien SI i el vot en contra seria del 47,79%. És a dir, és seguiria guanyant el referèndum!!

La pregunta clau és com s’ha “cuinat” per canviar tant els resultats fins l’extrem de capgirar el resultat del tercer cas?

Segons l’empresa Feedback diuen que  els resultats són  “Després de ponderar les dades d’intenció directa de l’enquesta, i equilibrar la base de dades per record de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions generals de 2011 i aplicar altres correctors estadístics“. Però en lloc s’explica el criteri i com ho han calculat.

En el document només surt les taules segons gènere i record de vot al Parlament 2010, no hi ha cap informació sobre com ho han ponderat, ni quin criteri han fet servir per “equilibrar la base de dades per record de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya,  eleccions generals de 2011 i aplicar altres correctors estadístics.

També en el document es parla del pitjor escenari de què tots els indecisos acabin votant en contra al referèndum, accentuant  el vot pel NO.  Cosa que no ho trobo lògic. Seria millor avaluar  “el record de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya” amb els indecisos i assignar-los als vots SI, NO, Nuls i abstenció, segons aquest criteri:

Si el 2010 van votar un partit clarament independentista els vots dels indecisos es comptabilitzen pel SI. Si el vot era per un partit no independentista llavors és pel No. Si van votar en blanc, es compta com a vot blanc, si es van abstenir, llavors és comptabilitzar com abstenció. Només en el cas de CiU he decidit que la meitat vagi al SI i l’altra meitat al NO perquè aquesta coalició no es va presentar amb un programa independentista

Els resultants amb aquest “cuina” em surt:

1) Pel primer cas tenim un 60,13% de vot a favor de la independència i un 39,87% en contra

2) Pel segon cas de si la UE accepta el nou Estat català tenim un 67,82% a favor i un 32,18% en contra

3) Pel tercer cas de si la UE rebutja el nou Estat català tenim un 51,32% a favor i un 48,68% en contra. En aquest cas també es guanya malgrat la “cuina” de l’empresa feedback digui el contrari. Ara bé tenint en compte el marge d’error es pot dir que hi ha un empat tècnic, però això també serveix per l’invers. Per tant el titular del Jordi Basté dient que es perdria el referèndum en el cas que el nou Estat català fos rebutjat és trampós.

Conclusions

Que cadascú tregui les conclusions que vulgui, però per mi el referèndum està molt més a prop de guanyar-lo per un 60% que per menys. Veig molt difícil amb aquestes dades que es pugin perdre el referèndum més tenint en compte com està reaccionant el govern espanyol.

Dit això, millor creure’s que no està guanyat per no baixar la guàrdia i seguir lluitant com mai perquè sincerament estem molt a prop d’aconseguir que Catalunya torni a ser lliure després de 300 anys d’estar sotmesa a (S)pain.

Endavant les atxes!!

Dimecres 24 d’octubre de 2012

Karlsruhe – Alemanya

  1. Molt bon anàlisi.
    El que has sorprès més d’aquesta enquesta és que la segona força continui essent el vot socialista i la poca rebaixa de vot del PP. Però bé, ja es veurà en les eleccions.
    Fa uns dies en el programa “Singulars” de Jaume Barberà va sortir Jonathan Tepper justificant la no sortida de Catalunya a la UE. I és que té raó, si hi ha països molt més petits i més pobres que nosaltres, per què hem de sortir?
  2. Crec que la idea del referèndum és qu esigui d’independència i d’adhesió a la UE alhora.

    La pregunta seria: “Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat independent membre de la UE?”

    I seria negociada abans amb la UE, que ens acceptaria des del minut zero. I Espanya que digués el que volgués.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!