Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

9 de desembre de 2009
0 comentaris

La llibertat d?expressió i els Trolls

Una de les coses que aprens quan escrius un bloc o administres un fòrum o com és el meu cas, un grup de suport al Facebook , és l’existència dels comentaris Troll o un comentarista Troll

Quan comences, penses que tothom que escriurà comentaris ho farà de forma constructiva encara que sigui crític. Esperes, sobretot, si es tracta de defensar o ajudar a causes justes com la lluita per la sobirania de Catalunya, que la gent que hi escriu, ho farà d’entrada amb la voluntat d’ajudar-la.

Lògicament, entens que els qui són contraris, pugin escriure comentaris en contra i fins i tot, que aquests siguin poc constructius quan es troben amb pocs arguments per defensar la dependència o unionisme de Catalunya vers a Espanya. Però el que es fa incomprensible és quan et trobes persones, teòricament independentistes com tu, que escriuen comentaris amb molt pocs o cap argument, només amb desqualificacions i fins i tot insults.

 

 

(continua)

.

Normalment, un bloc, o fòrum o grup de suport, és creat amb la intenció d’explicar, compartir i de generar un debat respecte a un tema en concret. Per exemple el meu bloc, principalment és per parlar sobre política catalana, amb algunes aportacions sobre la salut i la ciència. O el Grup de suport al Joan Carretero i Reagrupament al qual sóc administrador, és per tothom que hi està d’acord amb la proposta de Reagrupament, escrigui el que cregui convenient, encara que sigui de forma de crítica constructiva, per ajudar a aconseguir els objectius proposats per l’associació.

Per això, seria totalment estúpid permetre que algú comencés a escriure per exemple en el meu bloc, o al grup de suport de Reagrupament, comentaris sobre futbol o la reialesa o sobre viatges, per dir alguns temes allunyats a l’objectiu del bloc o del grup. Si després de demanar-li educadament que no ho faci, contina fent-lo, serà comprensible que s’acabi esborrar-li els comentaris o bloquejar-li l’accés si persisteix en continuar escrivint coses que no tenen res a veure amb el tema del bloc o del grup.

El meu bloc, podriem dir que és com un local que he llogat a Vilaweb, que obro a tothom que vulgui entrar-hi a compartir o discutir amb mi, els meus punts de vista respecte els temes que escric. El grup de suport a Joan Carretero o Reagrupament, és el local que hem obert al Facebook, justament per compartir noticies, esdeveniments, informació, videos, un forum de debat…etc amb tothom que vol donar suport als objectius que persegueix Reagrupament. Tot el que no sigui parlar encara que sigui amb crítica constructiva al respecte, no té sentit ni cabuda.

Tot això no té res a veure amb la llibertat d’expressió. Perquè estem parlant pimer d’un lloc privat, encara que sigui obert a tothom, com és un grup de suport a una causa o un bloc personal. El que si que hi ha és el dret d’admissió i igual que en cert locals, museus, restaurants o bars, encara que siguin oberts al public, també poden exercir el Dret d’admisió, un bloc o forum o grup de suport, també ho pot fer.

Però quan parlem de bloquejar a un Troll o d’esborrar comentaris Toll,  encara té menys que veure amb la llibertat d’expressió. Però abans d’explicar el perquè, mirem que és un troll:

A la wiquipèdia en català no he trobat cap referència, però a l’anglès he trobat la següent definició sobre que és un troll: 

http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet)

In Internet slang, a troll is someone who posts controversial, inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as an online discussion forum, chat room or blog, with the primary intent of provoking other users into an emotional response[1] or of otherwise disrupting normal on-topic discussion

La traducció al català podria ser: En l’argot d’Internet, un Troll és algú que escriu missatges o comentaris,  controvertibles, inflamaris, aliens, que són lluny del tema o del debat que es dóna en la comunitat online, com pot ser un fòrum, un chat o en un bloc, amb la primària intenció de provocar als altres usuaris una resposta emocional o altrament interrompre la discussió normal sobre el tema que s’estava discutint

La meva experiència m’ha ensenyat que a part dels Trols que d’entrada escriuen directament desqualificant-te,  com el darrer que he tingut i podeu veure en l’anterior article a aquest, alguns Trolls en canvi no es reconeixen com a tal. En els primers comentaris que fan, acostumen a ser força correctes amb inclòs arguments perfectament vàlids. Però a mesura que passa el temps, acostumen a caure també amb desqualificacions o directament amb insults, sobretot quan no se’n surten amb la seva d’imposar el seu argument. Aquests tipus de Troll, penso que són persones amb problemes personals, o que és senten molt desgraciats per la seva situació personal, o que és senten molt incompresos i al final acaben manifestant la seva amargor, cercant la polèmica inconscientment o conscientment,  per sentir-se important o per descarregar la seva malla llet amb algú que no el coneix i sap que no li pot fer cap mal. L’anonimat que dóna Internet ho permet fer-ho.

Però d’altres, són molt més intel·ligents i no mirant tant la confrontació, si no que miren d’aconseguir d’interrompre o desviar el debat o la discussió que s’estava donant en el bloc o fòrum o grup de suport. En aquestos casos, penso que el Troll ho fa plenament conscientment i segueix només l’estratègia prefixada d’impedir l’èxit del debat, ja sigui, perquè està en contra que es debati el tema o perquè és contrari a les tesis que la majoria defensa.

Tot plegat, fa que els trolls siguin de la forma que siguin, acabin degenerant el debat fent que aquest perdi el sentit pel que havia estat creat i sobretot fa que, davant la violència verbal que molts d’aquests comentaris Troll genera entre els comentaristes, moltes persones acabin deixant d’entrar al bloc, fòrum o grup de suport.

Com que personalment, estic dins de la Catosfera per ajudar a la meva nació a esdevenir lliure, i no tinc cap problema personal ni menys cap amargor , no tinc interès en perdre el temps amb aquests tipus de persones i encara menys que per culpa d’elles, el meu esforç d’escriure en el bloc o d’administrar el grup de suport sigui poc reeixit en aconseguir l’únic objectiu que em mou fer-ho: La Independència de la meva pàtria.

Però a més a més, la llibertat d’expressió tampoc té res a veure quan en un bloc personal o grup de suport o fòrum, és censura comentaris Troll o bloqueja l’accés als Trolls.  De la mateixa manera que tothom té dret anar a un restaurant a dinar, no tothom té la llibertat per vestit com vol i encara menys anar-hi nu, sobretot per higiene. 

Per garantir la llibertat d’expressió i per higiene democràtica en un debat cal sobretot impedir que els Trolls s’apoderin del debat. Segons diuen els experts és millor no donar-lis de menjar, (Don’t feed the Troll)  és a dir, no fer-los cas. Però per desgràcia en certs Trolls, sobretot amb un que té un nom d’un exfutbolista romanés, a mi no m’ha funcionat i la meva experiència és que el millor que es pot fer, és tallar-los d’arrel encara que això sigui després utilitzat per atacar-te per part d’altres Trolls.

Per això en aquest bloc, seguiré molt de prop els comentaris Troll i seré poc permisible a ells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!