La desgrècia d’Europa

Anava a dir “em fa molta Grècia” el que he llegit avui als diaris, però dos jocs de paraules són massa. El cas, però, és revelador. El mer anunci d’eleccions anticipades a Grècia, amb possible victòria de Syriza, ha fet trontollar magnituds macroeconòmiques a tot el continent europeu i ha provocat els primers mals de panxa en sectors econòmicament molt ben definits.

imagesV990SYTO

Estan per veure moltes coses. Falta que Syriza guanyi les eleccions, falta que pugui governar i aplicar el seu programa, i falta que les mesures que adopti aquest govern puguin afectar prou Europa. No coneixem en detall aquest programa de govern (només les quatre pinzellades de traç gruixut), equiparem Syriza a Podemos (quan no tenen res a veure l’un amb l’altre) i, en fi, parlem alegrement d’un país i d’una societat prou desconeguts (més enllà de pedres, manifestacions als carrers i iogurts jronya que jronya). I tot i així, sobreestimem la influència que pugui tenir un fet puntual d’un país en l’esdevenir de tot un continent.

images

Tot són futuribles i coneixement superficial de la realitat, però ja hem fet la versió hel·lènica de la llei aquella de la papallona i la tempesta, amb la secreta il·lusió, per part de no pocs, que els grecs tornin a votar els partits de sempre (una verdadera casta: en això sí que hi ha paral·lelismes amb la realitat ibèrica) i no una opció fresca, diferent i de futur (i consti que no són dels meus).

[Imatges: hiredknaves.wordpress.com i www.keepcalm-o-matic.co.uk]