El pa que s’hi dóna(va)

Les xifres són alarmants. Fa quinze anys a la província de Tarragona hi havia 480 forns de pa; avui n’hi ha 300. A la ciutat de Tarragona hem passat de 29 a 9 en el mateix període. Aquells forners que de forma abnegada es lleven ben d’hora, ben d’hora (molt abans que algun il·lustre entrenador de futbol ho posés en valor) per elaborar diverses especialitats de pa bo, tou i cruixent, són substituïts de forma progressiva i imperceptible per impersonals prestatges i despatxos de pa en supermercats o llocs tan poc glamurosos com quioscos o benzineres. I de la qualitat del pa d’aquests indrets més val no parlar-ne.

Per intentar frenar aquesta sagnia, el Gremi de Forners Artesans de les Comarques de Tarragona va presentar ahir el segell “Forners Artesans”, que a partir d’ara identificarà aquells establiments que realment són forns (no aquestes maquinotes de descongelar barres), que venen producte artesà (no procedent d’una panificadora de vés a saber on) i on el pa ofert és de qualitat (és a dir, que l’endemà continuï tou i que no sembli de goma, com passa ara).

És una bona notícia per persones com jo, que ens considerem uns panarres, però caldrà que el Gremi es posi les piles, He entrat a la seva web per localitzar, encuriosit, on es troben els nou forns artesans de Tarragona però no n’he sabut trobar cap: cal anar al Morell o a les Borges del Camp, llocs massa llunyans per adquirir un producte que, com diu l’avui mig oblidat Parenostre, necessitem cada dia de l’any.

[Imatge: www.contrapunt.cat]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *