El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

2 de setembre de 2009
0 comentaris

La llengua basca a través de la història

En la meva recent estada al País Basc vaig poder comprar la versió en castellà del llibre Euskara Jendea. Gure hizkuntzaren historia, gure historiaren hizkuntza (Vascos. Su lengua a través de la historia). L’obra és de Juan Carlos Etxegoien, més conegut amb el nom de Xamar, ja que pertany a la casa Xamar (el motiu familiar). D’aquest autor, professor d’ikastola, ja coneixíem altres obres de sociolingüística com, per exemple, Orekan. Herri eta Hizkuntzen ekologiaz (En equibtri. Sobre l’ecologia dels Pobles i de les Llengües).

 

El llibre vol explicar la història del poble basc des del punt de vista de la llengua. Cal no oblidar que Euskal Herria és el país de l’euskera i ells mateixos es defineixen com les persones de l’euskera.

 

 

Es tracta d’un llibre magníficament il·lustrat (el propi autor ja ens diu que es basa en els llibres de divulgació que es fan en el món anglosaxó per difondre temes com Grècia, Roma, Xina, els maies…). És, per tant, un llibre dirigit a un públic molt ampli que explica d’un forma molt planera i molt gràfica els orígens de la llengua basca, l’extensió històrica i actual de la llengua, la situació sociolingüística actual… Un llibre de divulgació, amb una molt bona presentació, amb molts documents que volen ser la veu del basc al llarg dels anys, dirigit a gent “normal”, que, certament, m’agradaria que també existís per a la llengua dels catalans…

 

Voldria destacar, finalment, els mots introductoris del llibre, d’Etienne Salaberri: “No oblideu el passat! Recordeu-vos del futur”.


Xamar
Editorial Pamiela (Pamplona)
ISBN: 978-84-7681-577-9

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!