ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 29 d'abril de 2015

Com a Escocia la clau pot estar en els majors de 65 anys.

Creu que Catalunya hauria de ser…
hauria774

Creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?. Constatem en primer lloc una variabilitat en la resposta segons la cohort d’encreuament. Concretament, la menor acceptació es dóna entre els majors de 65 anys, a continuació la cohort de 50 a 64 anys, després la de 25 a 34, després la de 35 a 49 i finalment la major acceptació es dóna en la cohort de 18 a 24 anys. És a destacar també la menor acceptació entre les dónes que entre els homes. Les diferències són importants: fins a 17 punts entre els extrems, només el 32,4% dels majors de 65 anys es mostraven favorables a un estat independent. I també com en el cas d’Escocia i el Partit nacionalista escocès, a Catalunya és entre aquests majors de 65 anys on CiU obté el màxim percentatge de vots segons l’enquesta.
Un dels factors que explica aquesta variabilitat és la diferent aversió al risc de les cohorts.:
encap

riscos774

Crec que també hauríem de considerar el balanç costos beneficis segons la cohort. Concretament esdevé fonamental assegurar i convèncer els afectats que el sistema de pensions queda totalment garantit.

9N. El vot dels pensionistes.
i també
9N. El vot dels pensionistes (II)

L’aversió al risc té a veure amb tenir quelcom que es pot perdre i amb la capacitat d’indignació davant la injustícia. En el nostre cas té a veure amb la dimensió ètica del procés en tant que realització de la justícia més enllà dels interessos particulars.

Anem a comparar en el proper apunt aquests resultats amb els resultats de l’enquesta CEO de fa un any, la primera onada del 2014. Ens preguntarem si la possible hegemonia de CDC dins el procés provoca una davallada del vot per la independència.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent