El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

28 de setembre de 2014
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 106

Dilluns 22 de setembre de 2014

Molts esperaven que avui el Diari Oficial de la Generalitat publiqués la llei de consultes aprovada divendres al Parlament però en l’edició d’avui no hi apareixia, en una jugada d’Artur Mas per demostrar que és ell qui controla els tempos del procés i, per tant, qui determinarà quin dia és més convenient signar el decret de convocatòria del 9-N. Els ajuntaments del país, començant pel de Barcelona, han respost a la crida de l’AMI i l’ANC i han celebrat plens per aprovar mocions en suport a la consulta o ho faran en els pròxims dies.

 

Dimarts 23 de setembre de 2014

Banc Sabadell desmenteix que tingui intenció de traslladar la seva seu central fora de Catalunya després que El Mundo ho hagi assegurat en una informació en la que també afirmava que ‘la Caixa’ també marxaria del país en cas d’independència.

Els partidaris del sí-sí exploren coordinar-se per dur a terme una campanya conjunta que englobaria entitats com l’ANC i Òmnium i partits com CDC, ERC, o la CUP. ICV, que com UDC encara no han decidit quina serà la seva consigna de vot, descarta el front unitari.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha anul·lat la llei del tractament integrat de llengües que tanta polseguera havia aixecat. El govern de Bauzà ha anunciat que interposarà un recurs contra la decisió judicial.

 

Dimecres 24 de setembre de 2014

El mateix dia que el rei espanyol Felip VI defensa a l’ONU la integritat dels estats el president dels EUA, Barack Obama, hi afirma que “les nacions grans no haurien d’intimidar les petites” i “la gent hauria de poder triar el seu futur”.

 

Dijous 25 de setembre de 2014

Mentre el Consell per a la Transició Nacional era a Palau preparant la presentacó que es farà dilluns que ve del llibre Blanc amb els seus informes ha transcendit que serà dissabte a les deu del matí i amb tota la solemnitat quan Mas signarà la convocatòria del 9-N. Així ho ha comunicat als dirigents de les formacions partidàries de fer-la. El Consell continuarà en actiu, tot i haver fet la feina encarregada, per continuar assessorant el Govern en tot el que pugui passar a partir d’ara.

El president Mas ha insistit en què “perquè David guanyi a Goliat cal força però també astúcia i habilitat”.

Soraya Sáenz de Santamaría demana a Mas que no signi el decret però avança que sigui quan sigui que ho faci el govern espanyol respondrà amb “agilitat i celeritat”.

Societat Civil Catalana fa una crida a manifestar-se a Barcelona el dia de la Hispanitat en contra del procés.

 

Divendres 26 de setembre de 2014

L’Agència Tributària espanyola requereix a l’ANC informació fiscal des de la seva creació. No cal dir que és molt sospitós que tot just ara es pretenguin sembrar dubtes sobre l’ANC. Sembla molt evident que ens trobem davant d’una maniobra de l’estat per desprestigiar una entitat que ara mateix és la que que té la una major capacitat de mobilització arreu del planeta.

La compareixença de Jordi Pujol al Parlament d’aquesta tarda s’ha convertit en un grotesc espectacle en el que la majoria de partits han faltat al respecte a la institució i al compareixent d’una manera molt barroera. Ciutadans i el PP, sense escrúpols ni el més elemental sentit del rídicul ni la decència, han aprofitat per barrejar la confessió de Pujol sobre uns diners no declarats amb el procés, CDC, Artur Mas, les banderes, les estelades i no sé quantes coses més en un embolica que fa fort que no s’aguanta per enlloc.

Continua l’allau de suports dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions a la consulta del 9-N. Són ja més del 90% i s’aproximen als 900. A Badalona els regidors del PSC, com en molts altres llocs, han desobeït les ordres de Miquel Iceta i hi han votat a favor. En molts altres llocs, com Tarragona, Terrassa o Sabadell, els socialistes s’han abstingut facilitant que les mocions tiressin endavant.

 

Dissabte 27 de setembre de 2014

El president Artur Mas ha signat el dret de convocatòria de la consulta del 9-N sobre el futur polític de Catalunya amb la tota la solemnitat a dos quarts d’onze del matí, al saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat, acompanyat dels membres del Govern, la presidenta i components de la Mesa del Parlament, representants dels grups parlamentaris de CiU, ERC i la CUP, el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional i el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Acte seguit ha adreçat al poble català un missatge institucional en el que ha deixat clar que “volem votar, volem decidir i ara tenim el marc i el moment adequat per fer-ho”. També s’ha dirigit als ciutadans espanyols per procurar fer-los-hi entendre que “Catalunya només vol parlar i ser escoltada i que per això vol votar. Això no pot fer por a ningú”. Mas ha acabat el seu discurs  dient que “a totes les catalanes i a tots els catalans que configureu la Catalunya d’avui i del demà, aquest decret és el repte que posem a les vostres mans per decidir i construir el vostre futur. Avui s’obre un camí que representarà un abans i un després en la llarga història de Catalunya. Confio plenament que sigui a fi de bé. I us demano a tots que hi ajudeu”. Finalment també ha pronunciat unes paraules en anglès per explicar al món que Catalunya únicament vol poder decidir a les urnes al seu futur de manera pacífica i democràtica. Després de la declaració Mas ha baixat a la plaça de Sant Jaume per saludar els centenars de persones que s’hi han concentrat en un dia històric com el d’avui. Després, Carme Forcadell i Muriel Casals, han fet uns parlaments i han estrenat un marcador amb un compte enrere amb els dies, hores, minuts i segons que queden pel 9-N.

Mentre la premsa internacional es fa ressò de la convocatòria de la consulta Mariano Rajoy, des de la Xina, ha advertit Mas que s’ha posat en un embolic. Els mitjans de comunicació ja han començat a emetre l’espot institucional del 9-N.

Al vespre, en l’entrevista que li ha fet Mònica Terribas a TV3, Artur Mas ha manifestat que “hem escrit una pàgina important de la història, però encara no la darrera”. Ha defensat que el decret “és impecable des del punt de vista jurídic i legal” i creu que el Constitucional hauria d’actuar com a “àrbitre imparcial”. I s’ha refermat en què “tenim i tindrem instruments per resoldre aquest repte votant” i en què farà tot el possible per mantenir la unitat i reforçar el consens.

 

Diumenge 28 de setembre de 2014

La vicespresidenta, Joana Ortega, ha presentat el dispositiu per fer la consulta. Assegura que estarà tot a punt perquè la ciutadania pugui exercir el seu dret a vot en el marc d’un procés “presidit pel rigor, respectuós al marc legal estatutari i constitucional i amb totes les garanties democràtiques”. L’operatiu consta de 4.718 locals de votació, 8.130 meses, 24.930 membres de meses, 4.834 representants de l’Administració i un dispositiu de seguretat de 9.200 policies.

El govern espanyol té previst celebrar demà un consell de ministres extraordinari per decidir portar al Tribunal Constitucional tant la llei de consultes catalana com el decret de convocatòria signat ahir per Mas. Per això avui s’ha reunit d’urgència el Consell d’Estat, que ha emès un informe amb el que avala per unanimitat els recursos que prepara l’executiu de Rajoy.

Ana Pastor entrevista Artur Mas a La Sexta i el president vaticina davan els telespectadors de tot l’estat que “no podran evitar que els catalans acabem votant” i emplaça els demòcrates espanyola, a l’opinió pública, que empenyin les institucions espanyoles a permetre que el poble català es pugui expressar a les urnes com s’ha fet, amb plena normalitat, al Rege Unit amb Escòcia.

26-J
26.07.2006 | 5.44
A Sense categoria
Prova superada
21.07.2007 | 6.33
A Sense categoria
Civisme és rebel·lió
02.11.2007 | 1.02
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.