Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

1 de març de 2013
0 comentaris

Contra els desallotjaments de Polochic (Guatemala)

Un company de feina em convida avui a signar contra els desallotjaments de Polochic, a Guatemala, cosa que faig gustosament. Estem tan capficats amb els grans (i petits) problemes de casa nostra que a vegades oblidem els de l’altra punta de món. Aquest n’és un. L’ONG Intermón-Oxfam ha endegat una campanya de recollida de signatures per tal de lluitar contra aquesta injustícia. Transcric de la web:

Al març de 2011, 769 famílies camperoles van ser expulsades per la força de la Vall de Polochic. Els seus habitatges i cultius van ser cremats i tres camperols van morir com a conseqüència de la violència emprada en el desallotjament per part dels cossos de seguretat de l’Estat guatemaltenc i de l’empresa Chabil Utzaj.

Rigoberta Menchú, demana que es recolzi la lluita dels habitants del Polochic, expulsats violentament de les seves terres.

Tot i que la Comissió Interamericana de Drets Humans va sol·licitar al govern guatemalenc que aportés els recursos necessaris per garantir a aquesta població l’alimentació, seguretat, salut i habitatge, ha passat més d’un any i el govern no ha complert amb cap d’aquestes mesures. 

Les famílies camperoles que treballaven la terra conreant blat de moro, fesol i altres aliments, ara pateixen fam. El president de la república es va comprometre a adjudicar terres a les famílies afectades, però fins ara només els ha ofert terres pantanoses no aptes per a cultius ni habitatges.

Els pagesos i pageses de la Vall del Polochic no volen bosses d’aliments, ni fertilitzants. Només volen que els tornin les terres on han viscut i cultivat els seus aliments durant generacions.

Aquest cas a Guatemala és un exemple clar d’acaparament de terres, una tendència cada vegada més estesa que, sota l’aparença d’inversió en agricultura, dóna lloc a desallotjaments, enganys, violacions dels drets humans i destrucció de les formes de vida de comunitats vulnerables que depenen de la terra per subsistir.

Signant aquesta petició, denunciem un cas clar d’acaparament de terres i donem suport a la demanda d’aquestes 769 famílies camperoles reclamant al govern d’Otto F. Pérez Molina que compleixi el seu compromís i els torni les terres perquè puguin viure dignament.

Qui vulgui signar, demà al matí hi haurà instal·lada una taula de recollida de signatures al carrer Canyelles, de Tarragona. També es pot fer a través de la seva web.

[Imatge: www.intermonoxfam.org]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!