Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

24 de març de 2010
0 comentaris

“La bomba del Liceu”

Documental sobre el famós atemptat al Liceu de finals del segle XIX, en un context de lluites socials que van fer que a Barcelona se la conegués com “la ciutat de les bombes”.

La pel·lícula és signada per Carles Balagué, el de La Casita Blanca i Arropiero, el vagabundo de la muerte, i en segueix el mateix esquema. Intervencions de personatges relacionats amb el tema (el cronista Permanyer, l’escriptor Mendoza, l’expert en òpera Roger Alier, i molts d’altres) van explicant la successió dels fets i les circumstàncies del moment. Entre intervenció i intervenció, documents gràfics de l’època i imatges de l’edifici, amb fragments d’òperes, entre les quals, és clar, Guillermo Tell, obra que es representava el fatídic dia que un anarquista sense ofici ni benefici llançà dues bombes Orsini sobre el públic.

També s’ha inclòs una innecessària incursió a l’actualitat en forma de debat sobre la pena de mort en un institut del Raval, que més aviat sembla una tertúlia de Tele 5. Pels crits, vull dir.

Imprescindible per a qui li agradi la història, el modernisme i Barcelona. A mi, per exemple.

[Fe d’errades. A l’apunt d’ahir en lloc d’esmentar Empar Moliner (l’escriptora), vaig escriure Empar Pineda (l’activista feminista dels 70). L’error involuntari, que ja he esmenat, me l’ha fet notar el company blocaire d’aquesta casa Borinotus, a qui agraeixo l’observació]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!