Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

23 d'agost de 2009
0 comentaris

Manifestacions

La joguina informativa amb què ens entretenim els ciutadans aquesta segona quinzena d’agost és la proposta de manifestació d’Òmnium Cultural, la conveniència de fer-la o no, i en cas afirmatiu, abans o després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC per als amics i coneguts) sobre l’Estatut.

Els mitjans de comunicació es dediquen aquests dies, gairebé obsessivament, a recollir les postures de tothom que tingui un nom a la classe política catalana, per ressaltar-ne després les discrepàncies, sobretot si són d’una mateixa formació política. Si aquesta formació és ERC, ja és el summum de la felicitat. Res de nou, doncs.

Opino que no cal donar tantes voltes al tema. Cal manifestar-se? És clar que sí. En defensa de l’Estatut votat pel poble o en favor de superar l’actual marc polític? Les dues coses. L’important és ajuntar gent, desfilar, fer-se sentir, participar activament, fer-se present com a poble, estar viu…: tot això voldrà dir manifestar-se. Quan s’ha de fer? És igual si es coneix o no la sentència dels nassos. Si ens manifestem abans, no ens faran cas, ni cal. Si ens manifestem després, no ens haurem de sentir aquesta xorrada de que “pressionem” el TC. Els catalans pressionem el TC? No feu riure! A més, la sentència serà restrictiva segur: no conec ningú que hagi dit el contrari, tal és el convenciment. Des d’aquesta perspectiva, cal manifestar-se com més gent millor, des dels ex-presidents fins l’últim mono, i quina millor data que l’Onze de Setembre? Fem-la coincidir amb la manifestació que de totes maneres es farà. I sobretot, sense picabaralles de pancartes i eslògans, que això és el que esperen a Madrid. A l’enemic, ni aigua.

Parlant de manifestacions, qui no tindrà tants problemes per manifestar-se és la Falange Española de las JONS a Arenys de Munt. Aquests sí que no es qüestionen si el seu acte és “preventiu” o no, tenen clar el dia i fins i tot les benediccions de, qui ho havia de dir, el conseller d’Interior. Manifestació que no s’hauria d’autoritzar. No sóc expert en dret, però jo tenia entès que els dies que hi ha eleccions (o referèndums o consultes populars promogudes per un Ajuntament, és igual) les manifestacions estan prohibides, per no coaccionar els electors i, per tant, per no condicionar el sentit del vot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!