Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

13 d'agost de 2008
6 comentaris

(Tibet llibertat) Sóc ridícul i snob?

Un blocaire anònim (s’autodenomina “català”) em fa un comentari criticant-me que encapça-li els apunts d’aquests dies amb la llegenda “Tibet llibertat”. Diu que es tracta d’una moda ridícula i snob. No sé si ho és, però en tot cas la meva iniciativa no és per seguir cap moda, ni segueixo cap consigna ni pretenc seguir les passes de Richard Gere.

Diu que aquesta moguda es fa per afeblir Xina i altres països socialistes. Perdó? Xina és socialista en l’actualitat? Primera notícia. Jo tenia entès que era un mix dels dos principals enemics del socialisme: el capitalisme salvatge i el comunisme opressor (valgui el pleonasme).

Diu també que a Occident no li importen les nacions ni les cultures. A Occident no sé. A mi sí, i per això he pres la iniciativa simbòlica i intranscendent d’iniciar els apunts amb la llegenda “Tibet llibertat”. També podia haver fet referència a altres contenciosos xinesos: el ventall és ampli, desgraciadament. I això no treu que m’impliqui més decididament per les causes nacionals més properes, des de la nostra fins a l’escocesa, a la qual vaig dedicar un dels primers apunts del meu bloc.

Em recorda que el Dalai Lama va ser aliat dels nazis abans de la Revolució Cultural. No m’interessa en aquests moments el que fessin els tibetans fa setanta anys: això és història i els Jocs Olímpics de Pequín es celebren el 2008. Però si hem de parlar d’història, li demano a “català” que no cometi la imprudència d’esmentar la Revolució Cultural. Sap realment el que va representar aquell règim per Xina? És possible que encara algú defensi aquell període?

Acaba dient que els que defensem la llibertat del Tibet “semblem  babaus”. No entraré a valorar aquest qualificatiu; només remetré els lectors a imatges, no tant antigues en el temps, de mils i mils de xinesos uniformats i aixecant, acríticament, el famós llibre vermell.

  1. Sobre això del Tíbet, el que a mi em sembla trist, és que molts dels que critiquen la falta de drets humans a la Xina, miraven cap a una altra banda xiulant, mentre l’any 1992, pocs dies abans de la inaguració de les Olimpiades de Barcelona, a la Via laietana es torturava independentistes (consti que no dic pas que siguis d’aquests).

  2. Sobre això del Tíbet, el que a mi em sembla trist, és que molts dels que critiquen la falta de drets humans a la Xina, miraven cap a una altra banda xiulant, mentre l’any 1992, pocs dies abans de la inaguració de les Olimpiades de Barcelona, a la Via laietana es torturava independentistes (consti que no dic pas que siguis d’aquests).

  3. Veig que t’ha afectat la meua resposta i espero que també l’haver-te adonat una mica que estàs influenciat, en major o menor mesura, pel pensament únic que ens vol introduir l’imperialisme.
    Tens un cacau mental amb el que vol dir socialisme. Jo no he dit que Xina siga un país socialista, que encara ho és en gran mesura, sinó que té certes estructures bàsiques socialistes, i que en tot cas és un país incòmode per a l’imperialisme nord-americà i occidental. I de totes formes, sona ridícul que la propaganda occidental capitalista dissimule pena perquè Xina no siga del tot socialista, quan a ells els que els interessa és que no ho siga gens. Dius la burrada de què el “comunisme opressor” (sic) és un enemic del socialisme. Quantes bestieses es poden arribar a dir, quan el comunisme és l’etapà posterior al socialisme. I el socialisme s’ha d’exercir amb duresa, perquè si no els enemics capitalistes de dins i de fora desfaran l’Estat socialista, com hem vist a tot el bloc soviètic.

    Espero que a partir d’ara faces campanya pels indígenes nord-americans Sioux o Apatxes, i pels indígenes maorís i australoids de Nova Zelanda i Austràlia. Ells sí que han sigut massacrats al llarg de la història. Llàstima que no tinguen actors i esportistes famosos del seu costat i que hagen tingut la mala sort de ser massacrats pels “bons” i no tindre ningú del seu costat. Ja els haguera agradat a ells haver estat tan “massacrats” com els tibetans.

    Si no t’interessa la història per a comprendre el que passa en l’actualitat, ho diu tot de la rigurositat de les teues anàlisis. I la revolució cultural va ser tan dolenta que va treure de l’analfabetisme i de l’esclavisme agrari feudal a milions de xinesos, inclosos els teus estimadíssims d’última hora tibetans.
    Espero que continues soltant sermons redemptors contra els “opressors comunistes” des del teu ciber-púlpit particular. Enhorabona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!