Les bicicletes són per a l’estiu (i només per llocs molt concrets)

Muriel Casals, la meva candidata in pectore a presidir Catalunya, ha estat atropellada per una bicicleta i es troba en estat greu amb diverses ferides. Obro parèntesi: s’ha dit que ha sofert un traumatisme cràneo-encefàlic. Jo no hi entenc gaire però, voleu dir que una bicicleta, per molt ràpida que vagi, pot provocar un “traumatisme cràneo-encefàlic”? Tanco parèntesi. No sabem de qui fou culpa l’accident, si de la política per traspassar un carril-bici sense mirar o bé del ciclista, per circular inadequadament. Ja s’aclarirà però cal tenir en compte qui era la part dèbil en l’incident.

Trobo que últimament els ciclistes protagonitzen sempre notícies negatives. Accidents urbans com el que comentem, desgràcies a les carreteres, protestes… Avui mateix s’ha descobert un cas de “dopatge mecànic” en un ciclista professional que, en lloc de fer-se injectar substàncies de nom impronunciable, va instal·lar un petit motor al seu bicicle.

Hi va haver una època en que els ciclistes queien bé a tothom. És curiós perquè ara s’han girat les tornes: són un perill per als vianants i una nosa per als automobilistes a les carreteres. Les vies urbanes i interurbanes s’han anat omplint d’amics del pedal i del manillar, a mig camí entre la moda i el culte a la vida sana, originant l’enèsim petit conflicte a la nostra societat. A la invasió ciclista hi han contribuït en bona part uns ajuntaments delerosos d’emular ciutats nòrdiques o centreeuropees. Malauradament, Barcelona no és Berlín o Amsterdam (què més voldríem!), ciutats completament planes, amb unes envejables xarxes de transport col·lectiu i amb unes societats on la bicicleta sí que està perfectament integrada al paisatge i a les formes de vida. No com aquí, que és més un instrument de “postureig”, com es diu ara, que una altra cosa.

Deia que abans els ciclistes queien bé a tothom. Ara més aviat és el contrari, són els ciclistes (alguns, tampoc cal generalitzar) els que fan caure a la gent, i si no que li ho diguin a Muriel Casals. Li desitgem una ràpida recuperació.