Mor l’ex-alcalde Recasens

Ens arriba la notícia de la mort, als 95 anys, de Josep Maria Recasens Comes, primer alcalde de Tarragona de l’actual període democràtic. Com va passar a la resta d’ajuntaments catalans, a ell li va tocar dirigir de bon grat la tasca de fer la ciutat més habitable, ordenar-la urbanísticament, proveir-la dels equipaments socials que li mancaven, donar protagonisme a les associacions de veïns, revifar les manifestacions culturals i festives i, en definitiva, fer net del període anterior, començant per canviar les plaques de molts carrers. Militant del PSC, una moció de censura de centre-dreta el va apartar de l’alcaldia deu anys després d’aconseguir-la.

Persona molt vinculada a la ciutat i a la seva gent, fou secretari del Club Gimnàstic una bona colla d’anys; el primer record que tinc d’ell és una conferència que donà a la Cooperativa Obrera sobre política i esport, als il·lusionants anys de la transició. Historiador vocacional, a ell devem una Història de la ciutat de Tarragona en dos volums, entre més obres de divulgació.

L’alcalde Recasens era conegut amb el sobrenom de Raonotes, a causa del seu caràcter geniüt i esquerp. Podria explicar d’ell alguna anècdota en aquest sentit, viscuda personalment, però avui el que toca és recordar l’home senzill, honrat i tarragoní fins el moll de l’os. Descansi en pau.

[Imatge: Josep Maria Recasens presentant, junt amb l’autor d’aquest bloc, el llibre commemoratiu dels 25 anys d’Òmnium Cultural del Tarragonès, el setembre de 1996]