Chávez, aquest sant baró

Constato, sense sorpresa, que la majoria d’articles i apunts d’aquesta casa dedicats a la mort de Chávez no estalvien elogis i ditirambes cap el mandatari veneçolà. Un arriba a afirmar que “els seus somnis són els nostres somnis”. Tampoc ens passem, eh?

El personatge era polèmic i ple de clars-obscrus, això és evident. Seria injust fer-ne una valoració completament negativa, més en el moment de la seva desaparició física. Els que no érem de la seva corda hem de reconèixer algunes coses. Per exemple que, contra el que a vegades es diu, Chaves sempre va guanyar les eleccions d’una forma democràticament prou acceptable. Per exemple que la seva acció de govern ha contribuït a disminuir les desigualtats socials del seu país. Per exemple, que era un governant hàbil, carismàtic i que treia profit com ningú dels mitjans de comunicació (Aló, presidente…).

Però després hi ha les tornes. El demòcrata Chávez corria a abraçar-se amb el millor de cada casa (Ahmadinejad, els germans Castro…). L’eficaç Chávez aconseguia el progrés econòmic per al seu poble gairebé exclusivament gràcies al petroli. El carismàtic Chávez provocava vergonya aliena amb les seves sortides de to. Etcètera.

L’evolució de la política veneçolana els propers mesos ens donarà la mesura del que era en realitat l’estadant de Miraflores, si va ser el primer gran líder mundial del segle XXI o bé un personatge histriònic més a afegir a la convulsa història sud-americana.

[Imatge: Chávez amb una petita Constitució; tan petita que ja hi ha dubtes legals sobre qui l’ha de substituir interinament; www.noticias365.com.ve]