Publicitat “institucional”

No falla. Quan vénen eleccions, les que siguin, les bústies de les cases s’omplen de papers de procedència institucional i d’intenció pretesament informativa. Però no fa falta rascar gaire la pàtina de tan lloable intenció per descobrir-hi el biaix partidista de sempre.

Dos exemples han arribat a la meva llar. Un és el primer número d’una publicació titulada Tarragona Comerç, que té la mida d’un diari de dotze pàgines a tot color. Se suposa que està dedicat al comerç de la ciutat: hi ha notícies referides al mercat, a la fira Fora Stocks (allò que es van inventar els botiguers per treure’s de sobre les restes de sèrie) i una entrevista ad majorem gloriam Sergi de los Ríos, tinent d’alcalde de la cosa. Se suposa, perquè en realitat la publicació està trufada de notícies que només amb calçador es relacionen amb el comerç (patrulles conjuntes Mossos-Guàrdia Urbana, reparació de rajoles al carrer August) o que, directament, no tenen res a veure-hi (el pas a nivell de la plaça dels Carros, mesures contra la retallada sanitària…), però totes passades per l’autobombo més desacomplexat.

L’altra periòdic que em trobo a la bústia és una mena de full parroquial de quatre pàgines i també a color dedicat íntegrament al nou mercat central, quan estan a punt de començar les obres. Es tracta d’un altre exercici d’onanisme institucional. Hi ha la inevitable imatge virtual de com quedarà el mercat (tot és de seguida virtual, però la realitat tarda molt més en arribar), una mica d’història del procés que ha seguit el projecte i un articlet de Sergi de los Ríos (ja van dos).

O sigui, dues publicacions institucionals (pagades per tots), de paper (visca l’ecologia), que parlen del mateix i que subliminalment no deixen de ser propaganda a favor d’un cap de llista concret a les properes eleccions municipals. Llàstima no haver gravat en el seu dia el que deia aquest cap de llista quan manava l’alcalde Nadal (vaya un altre) i afavoria les mateixes pràctiques.

Pràctiques que hauran d’acabar un dia o altre. Posem-nos-hi?