El Ciutadà Kane no mor mai

Una notícia tendenciosa a la web Libertad Digital (“El Consejo de Mallorca crea una ‘policía’ para vigilar el uso del catalán en restaurantes”) i la reacció precipitada d’una companya de feina (“És que amb aquestes imposicions de la llengua no aconseguirem mai res!) han fet que em sortís avui el “pronto” i li recriminés que fes cas, acríticament, a una web que es distingeix per la desinformació, especialment pel que fa a notícies relacionades amb Catalunya, les llengües, els símbols o les identitats territorials. 

Efectivament, la notícia de Libertad Digital manipulava la decisió del Consell de Mallorca de promoure l’ús del català en restaurants, en tant que dret dels consumidors i afegit de qualitat empresarial. Aquesta promoció la duran a terme dinamitzadors, terme que Libertad Digital posa perversament entre cometes.

No em sorprèn el que publica aquesta web, cosina germana d’El Mundo i de la COPE. El que m’indigna és que a base de tergiversar, manipular o directament mentir s’aconsegueixi, a la goebbeliana manera, anar transformant els cervells dels pobres ciutadans. Si la meva companya de feina, d’altra banda instruïda, culta i lectora d’informació ideològicament variada, ha tret la conclusió que ha tret, quina no treuran tota la caterva de gent semianalfabeta que ens rodeja?

Com si ho hagués previst (però no), aquesta tarda m’he posat el DVD Citizen Kane. Com se sap, l’excel·lent pel·lícula d’Orson Wells va d’un empresari nord-americà, inspirat en Hearst, que fa la primera fortuna deformant notícies i publicant-les als seus diaris amb titulars d’impacte i amb lletra per miops. Res no ha canviat en cent anys, més aviat anem a pitjor.