Santamaria té raó

Ja tenim carnassa de sobretaula. El cuiner Santi Santamaria ha acusat altres cuiners de renom, singularment Ferran Adrià, de fer servir massa química als plats i d’amagar-ho als comensals. El que en podríem dir sector oficial de l’opinió pública ja ha reaccionat tambour battant contra les manifestacions del propietari de Can Fabes. Fins i tot el diari bilingüe de capital extremeny li ha dedicat una combativa portada.

Doncs jo crec que Santamaria té raó. Com a mínim, té raó en que caldria informar millor al client: tanta esferificació, desestructuració i experiment estrambòtic no pot ser massa bo. Que són productes químics autoritzats? Naturalment! Només faltaria que no ho fossin. Però a banda d’aquesta qüestió, ja està bé parar una mica els peus al “geni” del Bulli i imitadors, a l’elitisme i a les aixecades de camisa a l’abast de molt pocs mortals. Tot té un límit. D’acord que en un primer moment la innovació i el trencament d’aquests creatius van ser bons per donar a conèixer la cuina catalana a nivell mundial i omplir el país d’estrelletes Michelin, però crec que ja s’han passat de frenada. Per cert, els diaris estrangers es refereixen als protagonistes de la polèmica com els cuiners “espanyols”: això hem aconseguit. 

Caldrà potenciar més els plats de tota la vida, amb ingredients naturals i nostrats, servits sense afectacions i cobrats a preus raonables. Dic raonables.