El document del CES

Avui m’he entretingut a llegir sencer el document de les bases per a una futura llei de consultes populars, preparat pel Centre d’Estudis Sobiranistes. Sense fer massa soroll, el CES va per feina. El document és un pèl feixuc, com no podia ser d’una altra manera tractant-se de dret, però hi he espigolat alguns punts interessants.

El primer, la seva obsessió per respectar la legalitat constitucional. Això, que des d’una òptica estrictament independentista s’hauria de passar per alt, suposa un punt a favor nostre: si es fan les coses "legals", l’estat espanyol ho tindrà més difícil per justificar la seva negativa a autoritzar el referèndum. El conflicte entre les dues nacions continuarà, però la pilota estarà en el seu camp: a veure com ho solucionen.

Un altre detall que vull destacar és la determinació per simplificar al màxim el procés, des d’un punt de vista legal: la nova llei de consultes populars es basarà en els precedents de la llei espanyola de referèndums i en els articles sobre consultes locals en la llei de règim local. Sobretot, fer només els canvis legals necessaris. No volem filibusters ni buròcrates posant pals a les rodes o embolicant innecessàriament tot el procés.

Ara la proposta es presentarà als partits i després al conseller de la cosa, Puigcercós. A velocitat de creuer, la via catalana a la seva sobirania avança amb determinació. Que ningú ens l’espatlli, si us plau!