Ni fet expressament, a posta. Unes hores abans del 28 de juny, el dia de l’alliberament LGBT, el Tribunal Suprem dels Estats Units declarava inconstitucional que un estat impedeixi expedir certificacions de matrimoni pel fet de que els contraents siguin del mateix sexe. Traduint aquesta mena de circumloqui al llenguatge comú, vol dir que la nació occidental més refractària a fer-ho ha aprovat el matrimoni homosexual. Quaranta-sis anys després dels fets de Stonewell, la primera potència mundial s’afegeix a l’encara selecte club dels estats que concreten legalment el final d’una palmària discriminació entre persones.
Casualitats de la vida, a la decisió nord-americana la va precedir una de similar provinent de Pitcairn, una remota illa del Pacífic, colònia britànica, que ha aprovat una llei permetent igualment el matrimoni homosexual. Estadísticament parlant, no és probable que dos dels seus 48 habitants en puguin fer ús, però si així fos, tindrien encara un inesperat obstacle per intercanviar aliances: l’únic capellà que podria casar la feliç parella pertany als Adventistes del Setè Dia, grup protestant agressivament anti-gai.
Les religions. O més ben dit, les esglésies i els que les encapçalen: el gran destorb per a la consecució dels drets que avui 28 de juny el món reclama amb especial vehemència. És el capellà dels Adventistes, són les innombrables esglésies evangèliques ultramuntanes, és l’Islam en totes les seves faiçons (sunites, xiïtes i tutiquanti) i és, naturalment, la nostra molt estimada Església Catòlica, que aquests dies també ha posat el seu granet de sorra. Resulta que Roma està preparant una mena de sínode dedicat a la família, i com a tast del que s’hi debatrà i aprovarà, ja ha fet públiques unes quantes línies vermelles. En el tema que ens ocupa, cap novetat. Seguirem esperant.
[Imatge: Vilaweb; si algú es vol afegir al 28-J de forma original, l’enllaç https://facebook.com/celebratepride permet que la vostra foto del perfil de Facebook aparegui amb els sis colors de l’Arc de Sant Martí]
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Amb tots els respectes, caldrià que s’informés millor abans d’escriure segons que:
1. Els adventistes del setè dia no tenim “capellans”.
2. Els adventistes del setè dia no som “anti-gais” (i encara menys “agressius”). Tenir una postura doctrinal (basada en la Bíblia com a fonament) on no s’entén la homosexualitat com una conducta beneficiosa, i no ser partidaris que les unions civils entre persones del mateix sexe s’anomenin “matrimoni” o s’equiparin al 100% al matrimoni “hetero”, no és el mateix que estar en contra de les persones que tenen relacions homosexuals. Les persones poden canviar els seus hàbits i comportaments; els hàbits i comportaments que nosaltres creiem que són nocius per a una bona salut [en el cas que vostè esmenta, les relacions homosexuals], poden ser rebutjats i tenir-ne de saludables. Sense cap impossició ni agressivitat. Com tampoc es pot demanar a algú la realització d’una cerimonia en la que no hi creu.
Si vol més informació sobre l’Església Adventista del Setè Dia, pot trobar informació a la wikipedia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Església_Adventista_del_Setè_Dia
Sobre declaració oficial de l’EASD sobre el tema de les unions legals entre persones del mateix sexe: http://news.adventist.org/es/todas-las-noticias/noticias/go/2012-10-17/posicion-de-la-iglesia-sobre-la-homosexualidad-incorpora-la-compasion/
I si ens vol conèixer en persona per a un canvi d’opinió o una ampliació d’informació, serà ben rebut qualsevol dissabte en alguna de les esglésies on ens congreguem.
Referent a la declaració del Tribunal Suprem dels EUA, crec que és una intromissió a la sobirania dels ciutadans dels diferents Estats que conformen la Unió. Vindria a ser el que passa a l’Estat espanyol amb el Tribunal Constitucional [amb totes les diferències que hom vulgui, que són i moltes]: el que no és pot guanyar a les urnes, és guanya als tribunals. Jo aquí no m’atreviria a definir com “ultramuntà” al TS americà, com no m’atreviria a generalitzar com “ultramuntanes” a les esglésies evangèliques.
Atentament, i bona setmana
Anem a pams.
1. Em podria explicar per què l'”hàbit” o “comportament” homosexual és nociu per a la salut? Per què l’homosexualitat no han de ser igual de beneficiosa que l’heterosexualitat? Per què les unions civils no poden denominar-se “matrimoni”? Potser la seva església no està en contra de les persones homosexuals, però els posa moltes pegues.
2. Sobre la postura oficial de la seva església sobre el tema que ens ocupa, “no accepta les pràctiques homosexuals (…) però mostra compassió…”. No sé si ho sap, però aquesta és exactament la mateixa posició que la de l’Església catòlica des de fa quaranta anys. Llegeixi la “Declaració sobre qüestions d’ètica sexual” de Pau VI (1976): allí ja es parla “acolliment” i “comprensió”. Igual que ara, no són capaços d’avançar més.
3. Respecte a la intromissió del Tribunal Suprem dels Estats Units en la vida dels ciutadans, aquí flipo una mica. Em pot dir en què perjudica la decisió d’aquell tribunal? Què no es podrà fer a partir d’ara? Algú en surt perdent? Oi que no?
Finalment, un prec: deixin de posar tants entrebancs a la manera d’estimar de la gent, home!