2 de novembre de 2008
0 comentaris

Vins dolços naturals: els ambrats

Aquests dies, parlant dels vins per acompanyar les castanyes i els panellets, i sobretot parlant dels muscats de Ribesaltes, he pensat que era interessant parlar dels vins ambrats, que són força tradicionals a la Catalunya del Nord.  

Aquest vins són diferents del muscats, tot i que la seva elaboració és força semblant, és a dir que tots dos provenen de tallar la fermentació, afegint alcohol, quan encara queden sucres per transformar-se en alcohol, però hi ha dues diferències importants. La primera és la varietat del raïm, que en el cas del muscat, la varietat és el moscatell de gra petit o d’Alexandria, en canvi, el vi ambrat és fa amb garnatxa blanca. Posteriorment aquest vi és dipositat uns anys en grans bocois perquè tingui l’oxidació necessària, així és molt freqüent trobar, vins ambrats amb sis, vuit o deu anys guardats a les fustes dels bocois.

Aquest vins ambrats són molt emprats com a aperitius, i són molt freqüents als restaurants de l’estat francès, que entre l’oferta que fan de copa d’aperitiu, tot esperant la resta dels plats, hi trobem la possibilitat de fer una copeta de vi ambré.

Cal tenir present que aquest vi és dolç, és a dir que té altres possibilitats, com a vi de postres o bé acompanyant alguns formatges, tant els de pasta dura com els blaus, i faig la matisació que és un vi dolç perquè es podria pensar que és com un vi ranci, tant per l’oxidació com per la varietat de raïm, però no és així. (continua…)

Segurament un dia parlarem dels vins rancis, molt populars a casa nostra i que també són molt útils per cuinar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!