6 de novembre de 2008
4 comentaris

Sirà

Al començament de la incorporació  de les varietats de raïm amb més anomenada o prestigi internacional, es va donar el debat de si era o no era legítima  la incorporació d’aquestes noves varietats. Els arguments eren de pes,  tant per part dels defensors com per part dels detractors. Jo personalment penso que és molt interessant preservar i buscar la forma de fer el millor vi possible amb les varietats que han esdevingut tradicionals a cada lloc, al mateix temps que es fan apostes per la introducció de noves varietats, sempre que aquestes tinguin una bona adaptació i en molts casos potenciïn més els vins d’una zona determinada del nostre país.
El model, el tenim una mica a l’estat francès, que al costat de A.O.C., amb immutabilitat de les varietats reconegudes, hi ha altres A.O.C. que han admès noves varietats, com en el cas de Llengua d’Oc i costers del Rosselló.
D’aquestes noves varietats, segurament el temps en farà una tria natural, però personalment he de trencar una llança a favor del sirà, o syrah en francès, i la seva aportació en alguns vins del nostre país. (continua…)

Aquesta varietat ha donat origen als grans vins negres dels costers del Roine. Només la trobem acompanyada alguns cops, en els cupatges, d’una petita part de vi blanc com el viognier en el vins de Côte-Rôtie o  el marsanne i rossanne en els vins de L’Hermitage, on es feia aquest petit afegit per amorosir una mica els tanins  (cosa que avui dia, amb les noves tècniques de elaboració, pràcticament, ja no és fa servir). I no solament es dóna als costers del Roine, sinó que també els grans vins australians tenen el sirà (sirhaz a Australia) com a raïm per fer els seus millors productes. I també a l’Argentina tenen una forta implantació. Aquesta varietat doncs ha servit a casa nostra com a varietat de millora, i difícilment trobem un monovarietal d’aquest raïm, tot i que hi ha algun vi fet de sirà exclusivament.
Resumint doncs, particularment crec interessant l’aportació d’aquesta varietat en molts dels bons i grans vins negres que es fan a moltes de les D.O.S. de Catalunya.
D’aquests vins, i de l’aportació del sirà, en donaré una  mostra significativa en el proper escrit.

  1. M’he recordat del vi de Sirah 100 % del celler josep Vicenç de Gandesa (http://www.do-terraalta.com/index.asp?fondo=11&content=celler_vallespi&oferta=6&op=1). Un gran vi.
    I justament avui, tanmateix, he sigut a la vinacoteca Padró Esteve (http://www.padroesteve.com) i he parlat amb el Guillermo, que acabava d’arribar de Nova York, on ha sigut tres setmanes. El seu amfitrió, un comercial de vins, li ha transmès un missatge per sobre de tots: “afanyeu-vos a distingir-vos amb trets identitaris propis. Allunyeu-vos de les varietats internacionals”!

  2. A mí també em té un tros del paladar robat, comparteixo les vostres paraules Oriol i Jordi vers la necessitat de treballar amb les varietats autòctones, però aquest raïm el trobo especial i deixeu-me que us digui que casa nostra li agrada molt.

    Nani Viníssim

  3. Are there some people, who can give me the Essay Assignment. I just need various templates in order to create my own research papers. I do not want to use your ideas, I promise.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!