20 de gener de 2008
0 comentaris

Redescobrint Robert Gerhard

Aquest darrers dies l’Institut d’Estudis Vallencs , va programar unes  xerrades sota el títol Redescobrint Robert Gerhard, totes molt interessants, però la meva proposta per els que llegiu aquest post i no conegueu aquest gran músic, és la de Descobrir Robert Gerhard, un dels grans compositors que ha donat el nostra país .

Robert Gerhard nasqué a Valls el 25 de setembre del 1.896 el seu pare era suís, comerciant  de vins que es va establir a la ciutat de Valls, la mare era alsaciana.

El seu pare el va fer anar a Lausana estudiar comerç, però fou mes fort el seu desig per la musica on excel·lí.

Estudià amb Felip Pedrell i posteriorment es desplaça a Viena per seguir els seus estudis amb Arnold Schönberg que estava desenvolupant tot el sistema dodecafònic, que Gerhard va incorporar en les seves composicions.

La seva historia es la mateixa de molts grans personatges del nostra país del segla XX, com que va desenvolupar una gran activitat musical en el període de la república, on el nostra país estava a l’alçada de les grans corrents culturals i de avantguarda d’Europa, en acabar la guerra, hagué de marxar Anglaterra establint-se a Cambridge, on pogué treballar per la BBC.

 Paradoxalment dons, es mes reconegut i conegut Anglaterra on pogué portar a terme bona part de la seva creació que en el nostra país.

Com anècdota, recordo el meu pare buscant a l’aparell de radio la BBC, perquè feien un concert de Robert Gerhard i el regim franquista emeten interferències, perquè no arribessin  les perilloses notes musicals.

Crec que tot i ser una musica, una mica difícil, per una societat com la nostra tan poc formada musicalment, si feu l’esforç d’escoltar-la, veureu com aprendreu estimar-la i es que Gerhard composava de les arrels profundes del nostra país.

Recorrent amb la memòria la meva fonoteca, crec que podeu gaudir de les cançons que va arranjar o compassar  per la Lola Badia i que podeu trobar al marcat meravellosament cantades per l’ Elena Gragera acompanyada el piano per l’Anton Cardó, aquest conjunt veu i piano mereix un comentari i un dia d’aquest el faré el bloc.

La resta de discografia la podem trobar amb interpretacions de la OBC (orquestra simfònica de Barcelona i nacional de Catalunya) amb els directors Lawrence Foster i Edmon Colomer i també l’orquestra sifònica de Tenerife dirigida per Víctor Pablo Pérez, es el que tinc a la memòria, segurament trobareu mes produccions el mercat.

Escolteu la música de Gerhard, tindreu mes autoestima per el nostra país. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!