La gracia de fer-te quatre coses a la terra o tenir quatre arbres fruiters, és que pots gaudir de la fruita, les tomaques, les albergínies, els enciams i els pebrots, com aquell qui diu de l’hort a l’olla.
Per altra part, després del degoteig dels primers dies, ara dues tomaques ara un enciam o un pebrot, arriba aquell moment que tot comença a madurar alhora. En aquests moments cal trucar als familiars i amics perquè t’ajudin a gaudir d’aquests regals de la terra, però el millor dels casos és veure què feien els nostres pares i avis: samfaines, conserves de tomàquet, escalivada etc.
L’altre dia parlava del préssec amb vi. Una de les coses que més aprecio en aquesta època de l’any és la tomaca. A la tomaca, que la major part de l’any té un paper complementari a les amanides, li fem agafar un paper protagonista en els plats de l’estiu, i una de les preparacions que m’agrada més de fer, és, un cop tallada en rodanxes, tirar-hi sal del tipus de cristall gros, herbes provençals i oli de les Garrigues o de la D.O. Siurana, i servir-la en un plat separat, perquè qui en vulgui agafar es vagi servint. No recordo que mai en sobri. (continua…)
De moment, les protagonistes són les tomaques del Benac o de l’albercoc, a poc a poc s’hi aniran incorporant altres varietats a mesura que vagin madurant. Aprofitem, doncs, aquesta època de l’any que, amb producció pròpia o del mercat, en tenim tanta varietat.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Segur que coneixeu el trempó mallorquí. És una amanida a base de tomàquet, pebrot vermell, pebrot verd i ceba, tot tallat a daus menuts i amanit amb oli, sal i vinagre. També s’hi poden afegir altres coses al gust, com cogombre, olives…. És una amanida que entra molt bé ara l’estiu com a primer plat. Jo la presento amb un bol i la menjo amb cullera. A Mallorca se’n fan coques, coca de trempó, boníssimes.