10 de desembre de 2008
1 comentari

Els noms de les varietats de raïm a l?Alguer, passat i present

Aquest és el títol de l’article que el filòleg Andreu Bosch i Rodoreda fa a la revista Cupatges nº 25, corresponent als mesos de novembre i desembre d’aquest any.

L’Andreu Bosch, explica: com a partir dels Registres de danys (1.683-1.829) i dels Registres d’estimes de fruitat (1,783-1.829) conservats a l’Arxiu Històric Municipal, el filòleg ha pogut documentar una quarantena de noms de varietats de raïm a cavall dels segles XVII i XIX, majoritàriament aquestes varietats tenen noms catalans. També ens diu l’autor que moltes d’aquestes varietats encara avui es conreen a l’Alguer i per extensió a la resta de l’illa de Sardenya i són emprades per elaborar els vins d’aquesta denominació d’origen controlat.

Crec que és un molt bon treball, que és alhora interessant i al mateix temps útil, ara que anar a l’Alguer s’ha fet molt proper, gràcies als vols de low cost, que cada dia hi ha de Girona a l’Alguer.

Sense entrar-hi a fons, en les meves curtes estades a l’Alguer i a l’illa de Sardenya, he vist que ens trobàvem molt propers i que segurament si no hagués estat  per la fil·loxera, hi hauríem estat  propers del tot pel que fa als vins, cal recordar que la presència catalana a tota l’illa va durar fins el 1.714, però això ho saben més per bé i per mal els sards que els catalans.

Avui, amb nom sard o italià, hi trobem a l’alguer: Palop (xarel·lo), malvasies, trepats, garnatxes, carinyenes, moscatells i monestrells. Però l’article parla d’altres curiositats, que poden fer més atractiva la visita a l’Alguer. ( continua..)

Paga la pena comprar aquesta revista, de qual ja he parlat anteriorment i que és un referent dels vins de casa nostra, al mateix temps que fa interessants mirades a la resta del món del vi, i dins del mediterrani, i parlant de memòria, fa un parell o tres de números, parlava dels vins de Còrsega.

Crec que m’acostumaré a fer un petit sumari de la revista, quan surti, per veure si teniu el cuquet de comprar-la.

Així en aquest últim número  també hi podeu trobar: 10 sommeliers i 10 cuiners recomanen el cava que més els agradà. El grup de tast fa un tast de caves i xampanys. Roger Viusà, parla del Celler Pardas. Màrius Fuertes l’autor del llibre: El vi neix a la vinya, parla del sirà. El tast de Jordi Melendo. Un tomb per la Toscana. Maridatges amb els vins del celler Ithaca de Gratallops i altres articles, us poden fer passar una bona estona, com me la hi va fer passar a mi aquest últim cap de setmana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!