12 d'abril de 2009
1 comentari

Edi.cat i l?ebook

Estem a prop de la diada de Sant Jordi on el llibre agafa un gran protagonisme al nostre país. Aquest segurament serà el primer Sant Jordi on el món del llibre començarà a plasmar una novetat de la qual encara no sabem la magnitud, es tracta de la irrupció de l’ebook.
Aquest suport que fins ara només havia  existit dins de les futures possibilitats, ja el trobem dins de les realitats ofertades, encara que forma molt incipient.
Per un cantó tenim el suport, aquesta espècie de pantalla en forma de palm, més gran de tamany, que serveix per descarregar els llibres digitals i que ja podem trobar a la venda en alguns portals i fins i tot llibreries.
Per un altre cantó tenim ja oferta de llibres que podem comprar en alguns portals, com és Edi.cat, la iniciativa de tres editorials catalanes: Cossetània edicions, Editorial Bromera i Angle Editors, que s’han unit per crear un portal, on poder comprar llibres digitals i el seu suport. (continua….)

Aquesta implantació d’aquest nou suport per a la lectura ens pot obrir un debat de detractors i defensors. Personalment, tot i ser un gran defensor del suport en paper, crec que són completament compatibles i que poden jugar un paper complementari i no excloent. Jo mateix penso continuar comprant llibres en format convencional, però no descarto algun dia fer ús de les noves tecnologies, sobretot quan penso en aquelles obres literàries que difícilment trobaré a les llibreries, o qui no s’imagina poder gaudir de tota l’obra literària de Narcís Oller o gaudir d’uns quants autors de novel·la negra que al seu dia varen ser publicats a la Cua de Palla i que ara no es reediten, o les millors obres de la literatura catalana que al seu dia varen publicar Edicions 62 i la Caixa, i que ara no hi ha cap iniciativa semblant.
I finalment, tots ens hem trobat de descobrir un autor a partir d’una de les seves obres concretes, i per la curta vida que avui tenen els llibres a les llibreries, tenir moltes dificultats per trobar les seves obres anteriors. En definitiva, als que som una mica mitòmans ens pot costar fer compatibles les dues possibilitats, com segurament els va passar els defensors del vinil per  fer servir altres suports per escoltar música, però l’Ipod no és més que una de les moltes possibilitats que tenim avui per escoltar música, sobretot per fer-ho de forma individualitzada. És clar que la lectura sempre ho és, una experiència individualitzada. En definitiva, el que tenim és un altre instrument per als que ens agrada la lectura, el temps dirà si es consolida o no. Fins que això no passi ens tenim de felicitar que a casa nostra hagin sorgit iniciatives com les de Edi.cat que ens fan un favor als qui volem que la nostra cultura i literatura sigui normal i no subordinada.

 

  1. Avui he fet un comentari sobre l’ebook a “La maleta sarda”, sobre les noves tecnologies de llegir els llibres. Com a lectora penso com tu, que el format convencional és preferent però m’ha agradat el teu argument de fer-lo servir quan una edició no es pot trobar, i que les dues possibilitats són compatibles. Gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!