15 de setembre de 2008
3 comentaris

Dies de verema

Aquests dies, els que vivim en llocs on es conrea la vinya, podem veure com els tractors van carregats de raïm cap als cellers o les cooperatives, amb l’esperança que el grau sigui correcte i que la verema faci un bon pes i, si és possible, es pagui decentment, cosa que ja fa uns quants anys que no passa.

Desconec en aquestes alçades com anirà tot plegat i com afectarà aquesta primavera tan plujosa que hem tingut i un estiu que no ha estat tan càlid com el dels darrers anys, però avui ja m’ha arribat alguna mala noticia, referent a la persecució que pateixen alguns pagesos que han rebut denúncies perquè han estat ajudats per familiars (pares, avis, fill etc. ) en la tasca de collir el raïm, fet tradicional, ja que durant molts anys, el fet de veremar era tot un esdeveniment familiar. (continua…)

No estem parlant de llogar mà d’obra no autoritzada, i cal remarcar en aquest sentit l’excel·lent feina feta per Unió de Pagesos, fent contractació en origen i potenciant albergs per fer de residència dels contractats durant la recol·lecció de la fruita o la verema, sinó que estem parlat d’una cosa tan elemental com és ajuntar els recursos familiars per fer una feina que molts cops no té espera.

Quan era diputat, vaig haver d’intervenir en alguns casos en què inspectors de treball vinguts de  fora, i acompanyats de la Guardia Civil, aixecaven actes als pagesos que eren ajudats pels seus familiars durant la verema. Després de justificar no sé quantes coses i haver d’anar a Tarragona a presentar la documentació, no  s’originava cap sanció, però crec que aquesta forma d’actuar tan arbitrària no ajuda gens a potenciar una activitat econòmica, del tot necessària, que porta a terme gent molt sacrificada que treballen la terra i fan possible la gestió del territori.

L’alternativa és veure camps de conreus abandonats en espera de l’especulació.

 1. Com sempre, el que es penalitza són les economies familiars. Els avis no poden ajudar en la verema, els nens no poden donar un cop de mà a la botiga, etc.

 2. Xerrada i exposició a Reus sobre els 100 anys d’estelada
  Òmnium Baix Camp organitza el divendres 19 de setembre a dos quarts de vuit del vespre al Centre de Lectura de Reus una conferència sobre la història de la senyera estelada a càrrec d’Oriol Falguera, membre de la Comissió 100 Anys d’Estelada, i de l’historiador local Pere Anguera, el qual ha prologat la darrera edició del conegut llibre “Origen de la bandera independentista” de Joan Crexell.
  La xerrada servirà per inaugurar una exposició conmemorativa del centenari de la bandera, que es podrà visitar al mateix Centre de Lectura (c/ Major, 15 de Reus) del 19 de setembre al dissabte 4 d’octubre.
  Els actes els organitza Òmnium Baix Camp en col·laboració amb la Comissió 100 Anys d’Estelada i el Centre de Lectura.
  Més informació: http://www.baixcamp.omnium.cat
  omnium@tinet.cat
  http://www.new.facebook.com/event.php?eid=35040749965

 3. Hola Jordi, pels de la Cooperativa de la Serp la verema és la gran festa, i som tots i tots són convidats. És una manera de renovar vincles i vots, s’acaba un cicle i n’inicies un altre. Vivim en país on sovint s’actua amb un excés de cel sobre els més vulnerables. Una altra cosa malentesa.

  Vaig tenir notícia d’aquest Carlania através del  Descobrir Catalunya que parla de la Conca de Barberà, encara és a les botigues. Menciona un Viver de Celleristes -per ajudar  petits productors que no tene celler propi-. I el Carlania l’elabora en Jordi Miró http://www.barbera.altanet.org/canto.php. Pels teus blocs veig que corres força per les comarques de Tarragona i quelcom em diu que tastaràs aquest vi abans que jo.

  Canviant de tema. Has entés els criteris de selecció del 17 “finalistes” del concurs de blocs? Les bases del concurs demanaven coses diferents de les que han seleccionat en força casos segons el meu parer.

  Bona sort en el concurs i fins aviat,

  Nani

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!