2 de maig de 2008
1 comentari

Coll d?Ares

Aprofitant aquests dies de mig pont, hem enfilat cap al nord del país, és a dir la part de país que està sota l’administració de l’estat francès. Per no fer el trajecte per l’autopista i evitar tot el trànsit que fos possible, hem pensat que fóra una bona idea entrar pel Coll d’Ares, i he de dir que fora d’alguna petita retenció el viatge ha estat prou fluïd.

El Coll d’Ares per mi va lligat a la meva adolescència, tant per edat com políticament. El meu primer i únic viatge que hi havia fet anteriorment, havia estat l’any 1966 amb Paül Gonzàlez, fill de Manuel Gonzàlez Alba, que va morir el 6 d’octubre de l’any 1934 defensant el seu país al CADCI al final de la Rambla, on avui hi ha els locals de la UGT. En aquell viatge, que vàrem estar uns dies a Molló, el Paül va voler pujar el Coll d’Ares a fer sentir la seva veu: un cop passats uns metres la ratlla simbòlica de la frontera, va fer uns quans crits de: Visca la República!, mori Franco!, als quals em vaig afegir amb tots els meus pulmons. Després, a les xerrades al vespre a Molló, vàrem poder rememorar els fets de Prats de Molló, en què precisament el seu pare havia de ser el receptor del telegrama que li comuniqués que els homes de Francesc Macià havien ocupat el quarter de la guàrdia civil de Camprodon, i portar-lo a la CNT, que havia de començar una vaga general.(continua…)

Avui doncs, com Opoton el Vell de la novel·la del Tisner, he fet el recorregut de Macià a l’inrevés, no sense pensar en els freds dies de gener del 39, on columnes de catalans van haver de fer aquest trajecte fugint de les botes del feixisme.

  1. Jordi,
    si tens l’oportunitat, llegeix L’exiliada d’Artur Bladé, i parla del pas pel pont d’Ares de milers i milers d’exiliats. M’encantaria poder fer l’excursió que expliques, ja que els fills d’Artur Bladé i de Joan Cid i Mulet, m’han explicat en persona com travessaren el pont d’Ares el 1939. Si trobo les referències que van fer al respecte, te les enviaré.
    bon pont i bon trajecte patriòtic,
    emigdi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!