19 de febrer de 2009
0 comentaris

Celler romà i vins d?Alella (I)

Els vins d’Alella han estat tot un referent dels vins de casa nostra. Aquestes poques hectàrees de vinya que miren la mar a les terres sorrenques entre la comarca del Barcelonès i el Maresme i ancorades, per que no les prengui la mar, a  les comarques del Vallès, han estat un referent per la qualitat d’alguns dels seus vins i per la proximitat a Barcelona.
Malauradament, el continuat degoteig de gent que ha deixat de conrear les vinyes perquè ha trobat unes millors oportunitats en altres sectors productius. i  algunes pràctiques en el passat, avui superades, van fer que aquesta D.O. es ressentís de  la seva popularitat.
Per sort, nous dirigent municipals han fet polítiques de preservació de la vinya, perquè no desaparegués per la pressió urbanística. Si a això hi afegim el cellers que han fet els deures i s’han posat al dia pel que fa a la qualitat, tot i respectant la tradició dels vins d’Alella, tenim que aquests vins han jugat un paper important en els nuclis de població que l’envolten  i un interès per la seva tradició a tot el Principat de Catalunya, com ja havien jugat i que Xavier Amorós en la seva poesia recordava els diumenges amb tortell i vi d’Alella. (continua…)

La presència i tradició d’aquests vins, cal buscar-les a la romanització del nostre país, I en tenim una mostra espectacular al celler romà de Vallmora a Teià, on vaig tenir la sort de visitar les obres de restauració que l’Ajuntament de Teià, amb el seu Alcalde Andreu Bosch, que ha remogut cel i terra per trobar el finançament necessari, majoritàriament privat, per dur a terme aquesta restauració que ja es troba pràcticament enllestida.
Al seu costat hi podem trobar també pràcticament enllestit el mòdul del Centre d’Acollida  Turística de Teià (CAT), que és una prova pilot del la xarxa d’aquests centres d’acollida que realitzen el Consorci Turisme de Catalunya i la Direcció General de Turisme. Aquest espai museogràfic estarà dedicat a la romanització a Catalunya i al món del vi des dels orígens romans a la Laietània fins l’actual D.O. Alella.
Aquest centre i el celler es troben en un paratge amb vistes al mar, tot presidint el curs del que va ser la Via Laietana romana i els entorns estaran plantats de vinya per Alella Vinícola Can Jonc, però d’aquest Celler i dels vins d’Alella,  en parlaré al proper escrit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!