Cava o xampany?

Aquests dies, amb el dinar de festes, surt molts cops aquesta pregunta a les taules familiars, aquesta pregunta, és una mica capciosa, perquè tot i elaborar-se  pel mateix mètode, ser un vi escumós i tenir una ampolla semblant i necessària en tots dos casos per mantenir la pressió, ja que a una ampolla normal li seria més difícil de mantenir i qualsevol cop podria provocar un petit desastre, tret doncs d’aquests detalls, ens trobem davant de dos vins escumosos diferents.
Aquest debat, que es planteja entre xampany i cava, no es produeix mai entre dos vins, tot i que el mètode d’elaborar-los sigui pràcticament el mateix: no és normal provar de comparar una garnatxa blanca o un chardonnay, o un sirà de Cornas i una garnatxa de Châteauneuf-du-pape.
Molt bé ho raonava el periodista Frédéric Galtier en l’últim numero de la revista Cupatges, fent el símil d’un chardonnay de la Borgonya o un sauvignon del Loira, que no admeten comparacions, ja que parlem de varietats de raïm molt diferents i la comparació no té sentit.
Així doncs, no cal comparar aquest vins escumosos, els cava fets  majoritàriament de parellada, xarel·lo  macabeu, i el xampanys, fets de pinot noire i chardonnay.
El més important és que estigui ben fet tal com molts dels caves que es fan a casa nostra, que intenten representar la màxima expressió del seu terreny, i no cal dir que si algun cop se’ns posa a tret un bon xampany, li fem també els honors que aquest escumós es mereix.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *