27 de desembre de 2008
11 comentaris

Cava o xampany?

Aquests dies, amb el dinar de festes, surt molts cops aquesta pregunta a les taules familiars, aquesta pregunta, és una mica capciosa, perquè tot i elaborar-se  pel mateix mètode, ser un vi escumós i tenir una ampolla semblant i necessària en tots dos casos per mantenir la pressió, ja que a una ampolla normal li seria més difícil de mantenir i qualsevol cop podria provocar un petit desastre, tret doncs d’aquests detalls, ens trobem davant de dos vins escumosos diferents.
Aquest debat, que es planteja entre xampany i cava, no es produeix mai entre dos vins, tot i que el mètode d’elaborar-los sigui pràcticament el mateix: no és normal provar de comparar una garnatxa blanca o un chardonnay, o un sirà de Cornas i una garnatxa de Châteauneuf-du-pape.
Molt bé ho raonava el periodista Frédéric Galtier en l’últim numero de la revista Cupatges, fent el símil d’un chardonnay de la Borgonya o un sauvignon del Loira, que no admeten comparacions, ja que parlem de varietats de raïm molt diferents i la comparació no té sentit.
Així doncs, no cal comparar aquest vins escumosos, els cava fets  majoritàriament de parellada, xarel·lo  macabeu, i el xampanys, fets de pinot noire i chardonnay.
El més important és que estigui ben fet tal com molts dels caves que es fan a casa nostra, que intenten representar la màxima expressió del seu terreny, i no cal dir que si algun cop se’ns posa a tret un bon xampany, li fem també els honors que aquest escumós es mereix.

  1. Hola Jordi, entenc que la discussió és més lèxica que enològica. Cava i xampany, són dos vins blancs espumosos, que d’entrada s’elaboren amb raïms diferents; dic d’entrada perquè hi ha caves amb cupatges molt propers al xampany. El quid de la qüestió és que hi ha una o més generacions de consumidors que primer anomenavem xampany a tot, i ara als elaborats aquí, els “hem” d’anomenar cava. I la pregunta podria ser:  quan ens equivoquem: quan anomenem xampany al cava o quan ens referim a un mateix producte de dues maneres diferents?
    És evident que per defensar la nostra DO i el producte de casa només hi ha un nom, però per que ens costa tant?

    Bon Nadal, Bon Any i millors vins i caves i xamp………. 

    Nani Viníssim

  2. Jo en dic xampany des de nano. Em costa dir cava. Ara bé, si la bossa m’ho permetés beuria més xampany que cava, francament. I si bec cava procuro que no siguin grans marques, que siguin de cellers artesanals. Aquest cava espanyol ni tastar-lo.

  3. Primer que tot t’he de dir que a la meva taula familiar, no surt aquest dilema, però segur que només hi haurà cava català.
    Però, posem un cava català de pinot noir?
    salut

  4. Xampany era un nom específicament català per a un producte exclusivament català.
    En canvi Cava es un nom espanyol (manllevat del català) per definir un producte espanyol.
    Ep, no tinc res en contra dels productes espanyols, sempre que siguin bons i a bon preu, i en aquest cas el Cava espanyol fet a la província catalana val a dir que és força bo.
    Fora de Catalunya, a la resta de l’estat, en consumeixen molt poc.  Només alguna ampolleta per fer pum per Nadal, que en el fons quasi els és igual fer-ho amb sidra o amb vi amb “grasiosa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!