10 de novembre de 2008
0 comentaris

Sirà (II)

A l’anterior escrit parlava de la incorporació d’aquesta varietat en algunes D.O.S. del nostre país amb la finalitat, sobretot, de millorar alguns vins.
En aquest escrit, doncs, la meva intenció és parlar d’uns quants d’aquests vins, i crec, amb tota justícia, que un dels vins més interessants on el sirà hi té una gran presència, són els que de fa anys elabora el celler Joan D’Anguera de la D.O. Montsant a Darmós, els seus vins Finca de L’Argatà, però sobretot el Bugader amb un 80% de sirà, són una bona mostra de l’aportació d’aquesta varietat a casa nostra amb un resultat excel·lent.
Per no deixar la D.O. Montsant, l’Agrícola Falset – Marçà elabora un vi 100% de sirà, amb el nom de: Ètim selecció sirà. La Sara Pérez ha consolidat amb el nom de Venus un vi amb el 50% de Sirà. També els vins del Portal del Montsant, Brunus i Santbru tenen una quarta part de sirà aproximadament, i el Perlat sirà de Celler Unió és un altre dels vins de referència d’aquesta varietat.
A la Conca de Barberà, m’ha cridat l’atenció un Vinya Plans del Celler Rosa Mª Torres, que elabora un excel·lent vi, fan un cupatge de sirà amb cabernet franc.
Són molts els vins de la D.O.Q. del Priorat que tenen un petit percentatge d’aquesta varietat i quasi tots els cellers tenen algun vi on el sirà hi és present amb aquesta petita quantitat. (continua…)

A la D.O. Terra Alta, es repeteixen una mica aquests esquemes. Al Celler  Bàrbara Forés, els vins negres tenen una bona part de sirà, així com molts dels vins negres del Celler Piñol de Batea i els vins negres del celler de la cooperativa de Batea. També el celler de Xavier Clua empra el sirà per al vi negre, i finalment cal dir que en aquesta D.O també hi trobem alguns vins monovarietals amb sirà, com el Vinyes del Grau Sirà i el Mas Montasell de Celler Mariol.
A la D.O. Costers del Segre, hi trobem el Bru de Verdú, alguns vins del Celler Costers del Sió, el Grealó de Seró, i el Celler Vinya els Vilars d’Arbeca té el Leix, que és 100% sirà, i el Vilars amb un 50%.
Finalment a la D.O. Empordà tot i no estar tan estesa la presència d’aquesta varietat, ens trobem amb alguns monovarietals de sirà, com: el Carriel dels Vilars Sirà, Castell de Biart Sirà i Castillo de Perelada EX EX 6, i el Blau de Tramuntana del Celler Mas Patiràs amb un 70% de sirà.
Tot i que sóc conscient de deixar-me molts vins i cellers, crec que valia la pena fer aquesta pinzellada, per veure la forta presència d’aquesta varietat de raïm en molts cupatges de vins importants del nostre país, com a varietat milloradora, i alguns més atrevits com a vi monovarietal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!