D.O. Empordà

L’Empordà és amb tota probabilitat el  primer lloc on s’hi va conrear la vinya, amb l’arribada dels grecs a Empúries. Les vicissituds d’aquest conreu en aquesta zona, són molt similars a les d’altres zones vitivinícoles del nostre país, però amb la particularitat que després de la fil·loxera es va abandonar bona part d’aquest conreu, en favor d’altres productes agraris, com el cereal.

En aquesta D.O., com en moltes altres del nostre país, hi han emergit nous cellers i d’altres, com també moltes cooperatives, han fet l’aposta per produir bons vins. Dins d’aquesta aposta, molts ha optat per la incorporació de noves varietats, com el cabernet, el merlot, el chardonnay, i altres, quasi de forma experimental.

La D.O. Empordà s’ajusta a la meva teoria, que ja he defensat en aquest bloc, que correspon a una certa continuïtat de varietats que eren majoritàries en l’arc mediterrani, tant a la part dels Països Catalans, com a la part d’influència mediterrània d’Occitània. Així, la garnatxa sobretot, i la carinyena, hi són molt presents. I és arran d’aquesta ultima varietat que deia l’altre dia que pensava que ja era l’hora de parlar d’aquesta D.O., mentre que dels seus celler i vins ja en parlarem en propers escrits. (continua…)

També la garnatxa dolça és un segell d’aquesta D.O., tot i que malauradament, els vins dolços han perdut protagonisme en la taula i les postres, però que els maridatges d’aquests amb alguns formatges o fetges d’ànec i oca, com també, per contrast, amb altres exquisideses com les anxoves (que per cert, són dos productes gastronòmics de gran qualitat de l’Empordà), ens haurien de fer valorar aquest excel·lents vins.

Si en algunes D.O.S. el terreny  i la climatologia marquen el caràcter dels vins, a l’Empordà s’hi donen totes dues coses, però sobretot un clima bastant extrem, amb uns forts vents de tramuntana, la proximitat dels Pirineus i molt de sol, són factors determinants  per als vins que sortiran d’aquestes vinyes, d’aquests vins i els seus cellers, ja en faré aportacions més endavant.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *