Carinyenes (II)

A l’escrit anterior feia unes consideracions sobre aquesta varietat de raïm i els bons vins que donen les carinyenes velles a la D.O. Montsant i sobretot al Priorat. Fetes, doncs, les consideracions oportunes en l’anterior escrit, crec que val la pena referenciar  uns quants vins en el cupatge dels quals domina aquesta varietat de raïm.

De la D.O. Montsant, cal pensar en el MAS<>ROIG, un vi que no surt cada any, però que considero molt interessant, i que elabora el Celler del Masroig, que en fa una petita producció, i la carinyena hi és present en un 75%. Als altres vins negres d’aquest celler també hi ha un presència important d’aquesta varietat.

Un dels cellers que ha fet l’aposta de la carinyena com a varietat principal per als seus vins negres, és el Portal del Montsant, el Santbru, amb un 60 % de carinyenes velles, i el Brunus, amb una presència semblant de  carinyenes no tan velles.

 El celler Acústic dels Guiamets també fa un vi de nom Acústic, on també domina la carinyena, i un altre vi que comparteix el 50% amb el sirà és el Venus de La Universal de Falset.

Les carinyenes del Priorat són paraules majors, un dia m’explicava un conegut enòleg que treballa per un important celler del Priorat, que molts estrangers vénen a conèixer els grans vins de garnatxa que es fan al Priorat i marxen enamorats de les carinyenes.

És difícil no trobar en els cupatges dels grans vins del Priorat una bona proporció de carinyena, però en citarem uns quants, on la varietat d’aquest raïm hi és la dominant. (copiar…)

Una de les més representatives, i que fa de bon trobar, és Els Cims de Porrera, un vi al qual potser un dia li hauré de dedicar un escrit sencer, cal dir que la presència de la carinyena hi és en un 90 %. El celler Pasanau de La Morera de Montsant, que també tinc pendent dedicar-li una entrada al bloc, té el Pasanau  El Vell Coster amb el 100% de carinyena, conec la major part dels vins de Pasanau i aquest el tinc en recerca i captura.

El Celler Vall-Llach, té en el seu millor vi, el Vall-Llach, la carinyena com a principal varietat, i això dóna com a resultat un vi extraordinari. I parlant de vins extraordinaris amb una bona proporció (60 %) de carinyena, una incorporació força recent, La Creu Alta del celler Vinyes del Mas Romaní.

També Alvaro Palacios en el seu vi més popular, Les Terrasses, posa un 60% de carinyena, i els que doneu un tomb per el Priorat i feu parada a Gratallops a la Vitivinícola del Priorat, és a dir la cooperativa, hi trobareu un Ònix fet de carinyena.

Així doncs, amb aquesta panoràmica d’excel·lents vins elaborats amb carinyena, podeu  formar-vos una bona panoràmica de les possibilitats d’aquesta varietat i si d’aquests vins en podeu tastar uns quants, segur que tindreu en consideració aquesta varietat de raïm, que tot i no ser molt apreciada en molts llocs, dóna uns vins extraordinaris en aquest racó del nostre país.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *