4 d'octubre de 2008
2 comentaris

Carinyenes

Fa un temps vaig parlar del fenomen de la garnatxa blanca i, posteriorment, hi he fet referència en altres escrits, sobretot perquè ens ensenya que una varietat ben treballada pot donar excel·lents resultats .

Un fenomen  molt similar ha passat amb la varietat de raïm carinyena, sobretot són interessantíssimes aquestes carinyenes velles que al Montsant i, sobretot al Priorat, donen uns vins d’una finor extraordinària, però d’això ja en parlarem en un proper escrit, perquè abans voldria fer unes consideracions sobre la denominació d’aquest vi, que sempre s’havia anomenat carinyena i, perquè ja hi ha una D.O. a l’Aragó amb aquest mateix nom, s’està introduint la denominació de samsó. El preocupant del cas és que en el diccionari del vi de Xavier Rull i editat per l’Enciclopèdia Catalana, hi diu clarament que el samsó és el nom amb què aquí s’anomena la varietat que a França es coneix com a cinsaut, que precisament en alguns llocs del LLenguadoc  és fa servir per suavitzar la fortalesa de la carinyena . (continua…)

He esta preguntant en alguns estaments i no n’he tret aigua clara, però crec que fóra bo aclarir aquesta qüestió, perquè el canvi de nom em sembla una decisió no gaire meditada, i per fer front a una qüestió purament administrativa i una mica incomprensible, si tenim en compte que al LLenguadoc i al Rosselló hi ha molta carinyena, i la designen amb el nom de carignan.

És com si quan es va deixar d’anomenar xampany el xampany, perquè pertanyia a una D.O. Francesa, l’haguessin anomenat  ull de llebre en lloc de Cava.

Jo per la meva part continuaré parlant de carinyena fins que algú em convencí de tot el contrari amb bons arguments.  

  1. Gràcies, Jordi, per aquesta discussió.
    Nosaltres, per aquesta inèrcia iniciada al sector, hem “traduït” el terme per Samsó, i a l’envàs del vi A PUNT, en el negre, l’A.QUA del Montsant, ens hi referim, per descriure el cupatge. Haurem d’estar atents a aquesta viscicitud que has introduït i que em sembla molt pertinent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!