28 de setembre de 2008
5 comentaris

Un vi per als caragols

Amb les pluges i trons de final d’estiu, sempre és fàcil al vespre quan ha deixat de ploure sortir pels voltants de la masia i fer una bona arreplegada de caragols, sobretot amb les primeres pluges, després ja se’n troben en menys quantitat, i els que no fem servir herbicida ni altres productes químics per foragitar els caragols, normalment ens veiem força recompensats.

Aquest any, doncs, n’he pogut fer unes bones arreplegades, a diferència de l’estiu anterior, que al no ploure, tampoc no es veien caragols pasturant.

Aquest comentari ve a tomb perquè ahir vàrem fer una bona menjada de caragols, arreplegats fa uns dotze dies i havent fet el dejuni de rigor, i el dilema sempre em ve per veure quin vi pot acompanyar millor aquesta menja.

La tria pot ser molt variada, ja que els caragols en si no són forts de gust, i vins lleugers hi haurien d’anar be, però com que sempre es fan o bé amb salsa de tomaca o a Valls també fem servir molts cops la salsa dels calçots o, per posar un exemple, als caragols a la llauna hi dominen la sal i les herbes aromàtiques, això vol dir que alguns vins quedarien molt  condicionats per aquesta sal que queda a la boca. ( Continua…)

Fa uns anys vaig proposar al regidor de cultura de Lleida que fes un concurs a l’aplec del caragol que fan en aquesta ciutat, per determinar quin seria el vi més idoni per als caragols a la llauna, crec que la proposta no va tirar endavant, segurament per la tradició que tenim en aquest país de no donar massa importància al que bevem amb el menjar. Amb tot, és una qüestió que s’haurien de plantejar seriosament, tenint com te la ciutat de Lleida unes zones vitivinícoles interessants en el seu radi d’influència.

Per part meva, he anat traient algunes conclusions: trobo que la garnatxa blanca hi lliga molt bé, la qualitat que trieu ja va al gust de cadascú, i si sou una bona colla a menjar caragols, teniu l’opció del bag i box SINE. Per als qui sou amants dels vins negres i no heu descobert encara que es fan blancs molt diferents i de gran qualitat, podeu provar-ho amb vins negres joves amb poca o gens de fusta; aquí sí que heu de ser més xovinistes i oblidar-vos per complet dels Riojas i tirar cap a l’ampla gamma dels vins negres joves o amb molt poca fusta de casa nostra.

Però més que donar consells, crec que és interessant, si feu una caragolada en família o amb una colla d’amics, fer la prova amb dos o tres vins diferents i treure’n les vostres pròpies conclusions.

A França, els caragols a la borgonyona, normalment els fan maridar amb riesling, a casa nostra també hi ha alguns elaboradors d’aquest vi, podeu fer-ne la prova.

  1. En algunes fondes i restaurants de la Garrotxa encara s’hi pot trobar un bon vi de bóta, amb una mica de cos, i un regust dolcet en boca. Amb uns bons cargols (recomano els del restaurant El Cabrit de Sant Estave de Llémena), lliga que és una meravella!

  2. Gràcies, Jordi, per recordar l’opció del SINE, per la part que em toca. Però també en nom dels blancs. En general, i cadascun en particular, poden tenir un lloc més preponderant del que tenen entre nosaltres. Ahir vaig coincidir amb l’Iban Rodon i vàrem comentar la seva referència al Coma Vella, de Mas d¡en Gil, en la teva notícia de la setmana passada. Em va ratificatr el seu entusiasme per aquest vi en particular i, tot seguit, vàrem obrir una conversa sobre els blancs i alguns dels maridatges més oportuns. Em va parlar del Celler de l’Àspic que, segons sembla, fa una proposta excelent en aquest sentit. El temps se’ns va escolar i la conversa quedà oberta.
    Jo, els cargols, justament, dimecres passat, me’ls vaig menjar amb el negre jove de Joan d’Anguera, de Darmós, un vi de la D. O. Montsant, i m’hi va encaixar bé, però és cert que la textura dels cargols, cartilaginosa, mocosa i greixosa, deu integrar-se perfectament amb un blanc fresc i voluminós com la Garnatxa Blanca.
    Per cert, la menjada de cargols va ser a la Casa Vermella de Nulles. Em va agradar molt aquest restaurant.

  3. Following my monitoring, millions of persons all over the world receive the loan at various creditors. Thence, there’s good chances to find a student loan in all countries.

  4. You can waste hours reading news in the web, but, it can be better to search for the essay writing services! Because it can support you with writing! Nobody else can assist you better.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!