Un vi per als caragols

Amb les pluges i trons de final d’estiu, sempre és fàcil al vespre quan ha deixat de ploure sortir pels voltants de la masia i fer una bona arreplegada de caragols, sobretot amb les primeres pluges, després ja se’n troben en menys quantitat, i els que no fem servir herbicida ni altres productes químics per foragitar els caragols, normalment ens veiem força recompensats.

Aquest any, doncs, n’he pogut fer unes bones arreplegades, a diferència de l’estiu anterior, que al no ploure, tampoc no es veien caragols pasturant.

Aquest comentari ve a tomb perquè ahir vàrem fer una bona menjada de caragols, arreplegats fa uns dotze dies i havent fet el dejuni de rigor, i el dilema sempre em ve per veure quin vi pot acompanyar millor aquesta menja.

La tria pot ser molt variada, ja que els caragols en si no són forts de gust, i vins lleugers hi haurien d’anar be, però com que sempre es fan o bé amb salsa de tomaca o a Valls també fem servir molts cops la salsa dels calçots o, per posar un exemple, als caragols a la llauna hi dominen la sal i les herbes aromàtiques, això vol dir que alguns vins quedarien molt  condicionats per aquesta sal que queda a la boca. ( Continua…)

Fa uns anys vaig proposar al regidor de cultura de Lleida que fes un concurs a l’aplec del caragol que fan en aquesta ciutat, per determinar quin seria el vi més idoni per als caragols a la llauna, crec que la proposta no va tirar endavant, segurament per la tradició que tenim en aquest país de no donar massa importància al que bevem amb el menjar. Amb tot, és una qüestió que s’haurien de plantejar seriosament, tenint com te la ciutat de Lleida unes zones vitivinícoles interessants en el seu radi d’influència.

Per part meva, he anat traient algunes conclusions: trobo que la garnatxa blanca hi lliga molt bé, la qualitat que trieu ja va al gust de cadascú, i si sou una bona colla a menjar caragols, teniu l’opció del bag i box SINE. Per als qui sou amants dels vins negres i no heu descobert encara que es fan blancs molt diferents i de gran qualitat, podeu provar-ho amb vins negres joves amb poca o gens de fusta; aquí sí que heu de ser més xovinistes i oblidar-vos per complet dels Riojas i tirar cap a l’ampla gamma dels vins negres joves o amb molt poca fusta de casa nostra.

Però més que donar consells, crec que és interessant, si feu una caragolada en família o amb una colla d’amics, fer la prova amb dos o tres vins diferents i treure’n les vostres pròpies conclusions.

A França, els caragols a la borgonyona, normalment els fan maridar amb riesling, a casa nostra també hi ha alguns elaboradors d’aquest vi, podeu fer-ne la prova.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *